Kategorie

Kiedy święci się pokarmy i jaką symbolikę ma święconka?

Kategoria: Lifestyle
Tagi: wielkanoc
Data publikacji: 2022-03-24

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas dla katolików. Jedną z ważniejszych tradycji jest święcenie pokarmów, które odbywa się w Wielką Sobotę. Jest to święto ruchome i w tym roku wypada 16 marca. Poświęcone pokarmy muszą poczekać na uroczystą kolację aż do następnego dnia – Wielkanocy. Wtedy całe rodziny spotykają się na wspólne śniadanie. 

Tradycja święcenia pokarmów

Wielka Sobota to dzień przygotowywania i święcenia pokarmów. Do wielkanocnego koszyczka wkładamy wypracowaną, białą serwetkę oraz produkty, które następnie spożywamy podczas śniadania. Ta tradycja wywodzi się już z VIII wieku. To właśnie wtedy chrześcijanie zaczęli święcić pokarmy, ale w Polsce to święto ukształtowała się nieco później, bo dopiero w XIII wieku. Wierzono, że poświęcone produkty przyniosą w przyszłości dostatek i pomyślność. 

Symbolika pokarmów 

W każdym koszyczku wielkanocnym powinien znaleźć się baranek. Najczęściej jest on wykonany z ciasta chlebowego, czekolady i cukru. Z takiej gotowej masy formuje się baranka, a na koniec zakłada się czerwoną wstążkę. Jest on symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa ze sztandarem. Ma podkreślać zwycięstwo. Jezus poświęcił swoje życie dla ludu, a następnie zmartwychwstał, przezwyciężając zło i grzech. 

Kolejnym produktem, który powinniśmy umieścić w koszyczku jest chleb. On również jest niezwykle ważnym symbolem ciała Chrystusa. Wiernym ma gwarantować dobrobyt i pomyślność. W święconce umieszczamy tylko kawałek chleba, który następnie spożywamy podczas śniadania wielkanocnego. 

W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć pieprzu i soli. Oprócz oczywistego zastosowania w doprawieniu potraw, ma też swoje znaczenie symboliczne. Czarny pieprz to nawiązanie do gorzkich ziół. Dawniej dodawano je dla upamiętnienia niewolniczej pracy ludzi w Egipcie. Z kolei sól miała odstraszać zło, ponieważ symbolizuje prawdę o życiu. Do dziś mówi się o „soli ziemi”. 

Do wielkanocnego koszyczka powinniśmy dodać jeszcze kilka potraw. Przede wszystkim powinno się w nim znaleźć jajko, które jest symbolem płodności. Z kolei chrzan symbolizuje siłę i krzepę. Ser ma nam gwarantować przyjaźń i porozumienie człowieka z przyrodą. Wędlina przynosi dostatek i zdrowie. Ciasto domowe jest znakiem doskonałości i umiejętności. 

Święconka wielkanocna – krok po kroku

Przygotowanie święconki powinni odbywać się w domu, w rodzinnym gronie. Jest to okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Wiele radości mają z tego dzieci, ponieważ mogą zaangażować się w malowanie pisanek, a przy tym wykazać się sporą kreatywnością. Pamiętajmy o umieszczeniu wszystkich pokarmów. 

Z gotowym koszyczkiem wielkanocnym powinniśmy udać się na święcenie do kościoła w Wielką Sobotę. Koszyczek umieszczamy w wyznaczonym miejscu i czekamy na poświęcenie go przez księdza. To również jest dobra okazja na spędzenie czasu z najbliższymi. 

Poświęcony koszyczek zabieramy do domu, ale ze spożyciem pokarmów musimy jeszcze trochę poczekać. Jego zawartością dzielimy się z rodziną podczas uroczystego śniadania wielkanocnego, dopiero następnego dnia. 

Mogą Cię zainteresować