Uprawiacie jabłka w swoim ogrodzie? Zastanawialiście się kiedyś, kiedy jest najlepszy czas na ich zerwanie? To pytanie ma kluczowe znaczenie dla zachowania smaku, tekstury i wartości odżywczych tych pysznych owoców. Właściwy moment zbioru gwarantuje, że owoce będą w pełni dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Zrozumienie, kiedy jabłka są gotowe do zbioru, jest kluczowe dla każdego, kto chce cieszyć się nimi w najlepszy możliwy sposób.
Ze względu na warunki pogodowe, czas zbiorów będzie różny w zależności od regionu. Dlatego nie możemy w pełni zawierzyć ogólnym stwierdzeniom, że jabłka zbiera się na początku jesieni. Musimy zdać się na własne obserwacje. W tym artykule podpowiemy Wam, na co zwrócić uwagę i jak rozpoznać, że jabłka są już gotowe do zebrania.
Podczas zbiorów jabłek, tak naprawdę musimy ocenić każdą sztukę osobno. Nie wszystkie owoce dojrzewają jednocześnie w tym samym czasie. Doświadczeni działkowcy mają jednak swoje sprawdzone sposoby.
Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić, jest uchwycenie jabłka w dłoń i próba zerwania go ruchem okrężnym. Jeśli nie chce się odczepić, to prawdopodobnie jeszcze nie jest jego czas. Owoce dojrzałe najczęściej spadają już same na ziemię. Ich połączenie z drzewem staje się słabsze, dlatego łatwo możemy je zerwać.
Oprócz tego dojrzałe jabłka zwykle łatwo odchodzą od drzewa wraz z ogonkiem, gdy są delikatnie podnoszone do góry i obracane. Jeśli ogonek zostaje na drzewie, owoce mogą potrzebować więcej czasu, aby mogły dojrzeć.
Możemy również ocenić ich kolor, twardość, a nawet smak. Wystarczy zerwać jedną sztukę i dokładnie jej się przyjrzeć. Natnij skórkę nożem, powinna być miękka w przypadku dojrzałego owocu. Posmakuj kawałka, jeśli jest soczysty i słodki, to jabłko jest już dojrzałe. Teraz będziesz w stanie ocenić resztę owoców na jego podstawie, bez zrywania ich i nacinania.
Podczas zbioru jabłek, warto wyposażyć się w kosz lub jutowy worek. Jabłka nie powinny być trzymane w pojemniku, który nie zapewnia swobodnej wentylacji. Warto przy okazji od razu ocenić ich jakość. Egzemplarze, które zaczynają się psuć lub widocznie są robaczywe, należy oddzielić i możemy następnie wykorzystać je jako kompost.
Zrywając owoce z drzewa, bądźmy delikatny, aby nie uszkodzić samych owoców, ale też gałęzi. Nie rzucajcie jabłkami, a delikatnie układajcie je w koszu.
Jabłka możemy przechowywać długi czas, pod warunkiem że zbierzemy je wcześniej. Jabłka, które mają zimować, zbiera się na około dwa tygodnie, zanim dojrzeją. Aby dobrze ocenić ten czas, potrzeba doświadczenia. Gdy będziecie wiedzieć, kiedy wasze jabłka dojrzewają, łatwo obliczycie sobie ten czas. Jeśli to Wasze pierwsze zbiory, musicie kierować się wyczuciem. Jabłka będą jeszcze twardsze i kwaśniejsze. Trudniej też będzie je zerwać z drzewa.
Jabłka powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Najlepiej w drewnianych skrzynkach, które zapewniają przepływ powietrza. Dzięki temu owoce nie będą gniły. Nie powinny też leżeć obok innych owoców lub warzyw, bo przez to mogą zbyt szybko dojrzeć i się zepsuć.