Pomidory są podstawą wielu przepisów. Dania z nimi należą do wyjątkowo smacznych, ale co w przypadku, gdy będą one zbyt kwaśne? Mogą w ten sposób zepsuć nam cała potrawę. Dlatego w tym artykule podpowiemy Wam, jak przełamać kwaśność pomidorów i tym samym sprawić, że danie będzie idealne.
Istnieje kilka sposobów na zabicie kwaśnego smaku pomidorów. Pierwszym z nich i najbardziej oczywistym jest dodanie po prostu cukru, który osłodzi nasze danie. Nie zawsze jednak cukier nam pasuje. Dlatego warto wypróbować inne możliwości.
Jedną z nich jest dodanie sody oczyszczonej. Wystarczy dosłownie szczypta, nie przesadzajmy. W razie potrzeby możemy dodać jej więcej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku wielu dań, które wyjdą Wam zbyt kwaśne. Nie tylko tych ugotowanych na bazie pomidorów. Soda sama w sobie ma odczyn zasadowy, co neutralizuje kwaśny odczyn dania na bazie pomidorów.
Nie macie sody oczyszczonej? Wykorzystajcie cynamon. Wydaje się, że jest on jedynie dobrym dodatkiem do deserów i ciast, ale naprawdę ciekawie komponuje się ze smakiem pomidorów. Do tego zabija ich kwasowość i podbija ich smak. Danie w ten sposób może naprawdę wiele zyskać, ale nie przesadzajcie z ilością i również dawkujcie go stopniowo mieszając i sprawdzając smak dania.
W zależności od potrawy możemy również dodać czegoś, co zrównoważy kwasowość. Jeśli zupę pomidorową podamy z ryżem, zamiast makaronu, wtedy nie będzie już taka kwaśna. Możemy ją również zabielić śmietaną, tak samo w przypadku sosu.