Sezon na truskawki w pełni. Aby w pełni móc z nich korzystać, musimy wiedzieć co zrobić, aby dłużej zachowały świeżość. Dzięki temu możemy kupić większą ilość tych przepysznych letnich owoców i wykorzystać je podczas przygotowywania różnych przepisów w naszej kuchni.
Pierwszą rzeczą, którą zrobimy po przyniesieniu truskawek z targu do domu, jest przebranie ich. Sprawdzamy, które egzemplarze są już przejrzałe, uszkodzone lub pojawiła się na nich pleśń. Te które nadają się jeszcze do spożycia jemy w pierwszej kolejności. Resztę wyrzucamy.
Po przebraniu truskawek czas na ich umycie. Przepłukanie ich pod bieżącą wodą niestety nie wystarczy. Najlepsza jest kąpiel w wodzie z sodą oczyszczoną. Na litr wody dodajemy w takim przypadku jedną łyżkę sody.
W takiej wodzie moczymy truskawki przez kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy je na papierowy ręcznik i osuszamy.
Truskawki zdecydowanie dłużej wytrzymają, jeśli będziemy przechowywać je w lodówce. Przygotujmy więc pojemnik, na którego dnie położymy kilka warstw papierowych ręczników. Pochłoną one wilgoć i sprawią, że owoce będą dłużej świeże.
Następnie na ręczniku układamy truskawki. Wcześniej je przebraliśmy, ale upewniamy się, że nie znajdują się wśród nich żadne przejrzałe lub uszkodzone egzemplarze. Tak wyselekcjonowane truskawki przykrywamy znów warstwą papierowego ręcznika i wkładamy do lodówki na półce do przechowywania owoców.