Co zrobić, aby koperek zachował świeżość na dłużej

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-07-03

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się kupić więcej koperku, niż byłeś w stanie zużyć, a potem musiałeś go wyrzucić, ponieważ stracił swoją świeżość i intensywny aromat? W tym artykule podpowiemy ci, co zrobić, aby do tego nie dopuścić.

Odpowiednie przechowywanie koperku

Koperek w markecie zazwyczaj kupujemy zawinięty w foliowe opakowanie. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić po powrocie do domu, jest pozbycie się tego opakowania. Pozostawiając go w nim, sprawisz, że koperek szybko straci swoją świeżość i będzie nadawał się już tylko do wyrzucenia.

Włóż koperek do szklanki z wodą

Jeśli zamierzasz go wykorzystać w ciągu 2-3 dni, to możesz podciąć łodyżki, a następnie umieścić go w szklance z wodą. Powinno się ją zmieniać codziennie, jeśli chcemy, aby koperek w tym czasie był nadal świeży i jędrny.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Możesz też przechowywać go w lodówce

Koperek można również przechowywać w lodówce, co jeszcze bardziej przedłuży jego świeżość. Wkładanie do niej szklanki z wodą może być ryzykowane. Dlatego najlepiej jest owinąć łodygi zwilżonym papierowym ręcznikiem.

Nadmiar koperku najlepiej jest zamrozić

Ostatnim sposobem, który chcemy Wam zaproponować, jest zamrożenie koperku. W ten sposób możemy przechowywać go nawet od 6 do 12 miesięcy. Istotną rzeczą jest to, by przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku.

Jak zamrozić koperek? Zacznij od umycia go i osuszenia. Nadmiar wodny strzepniesz, lekko nim potrząsając. Następnie rozłóż go na papierowych ręcznikach i dociśnij delikatnie drugą warstwą.

Aby łatwo było używać koperku, najlepiej jest go posiekać, a grube łodyżki wyrzucić. Najprostszym sposobem jest rozłożenie go na jednej warstwie na blasze do pieczenia lub innej płaskiej powierzchni pokrytej papierem do pieczenia. Umieść tacę w zamrażarce i pozostaw do zamrożenia. Gdy koperek zamarznie, wtedy przesyp go do zbiorczego pojemnika.

Pamiętaj, że mrożony koperek możesz wykorzystywać od razu. Nie ma potrzeby jego wcześniejszego rozmrażania.

Podobne artykuły