Przechowywanie cukru nie jest dużym problemem. Możemy do tego celu wykorzystać całą gamę pojemników i organizerów. Jeśli tylko będą szczelne, wtedy problem zbrylonego cukru nie będzie istniał. Za fakt ten jest bowiem odpowiedzialna wilgoć.
Problem jednak pojawia się w przypadku cukru, który przechowujemy na wierzchu w cukiernicy. Stale korzystamy z niego do słodzenia kawy lub herbaty. Podajemy na stół, gdy odwiedzą nas goście. Dlatego znajduje się w eleganckim pojemniku, który niestety nie jest szczelny.
Co zrobić w takiej sytuacji, aby cukier nie zbrylił się? Istnieje prosty sposób, który rozwiąże ten problem. Wystarczy, że na samej górze cukiernicy położymy piętkę chleba. Doskonale pochłania ona wilgoć, a tym samym zapobiega zbryleniu się cukru. Możemy ją wymieniać za każdym razem, gdy kupimy nowy bochenek chleba.
Kolejnym produktem, który dobrze pochłania wilgoć jest ryż. Być może znacie sposób z umieszczeniem kilku ziaren ryżu w solniczce. Robimy to w tym samym celu, ale ryż jest większy od soli i nie wypadnie przez oczka solniczki. Nie chcielibyśmy natomiast ryżu pływającego w herbacie.
Dlatego możemy zrobić to w sprytny sposób. Weź bawełniany woreczek do przypraw. Można kupić takie w wielu sklepach. Umieszcza się w nich przyprawy, które wrzucamy wraz z woreczkiem du zupy. Możesz też użyć koszyczka do zaparzania herbaty. Następnie wypełnij go ryżem i włóż na dno cukierniczki i zasyp cukrem. Pamiętaj o tym, aby podczas następnego uzupełniania cukierniczy, wymienić ryż na świeży.