Co zrobić, aby cukier w cukiernicy nie zbrylił się?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-11-09

Przechowywanie cukru nie jest dużym problemem. Możemy do tego celu wykorzystać całą gamę pojemników i organizerów. Jeśli tylko będą szczelne, wtedy problem zbrylonego cukru nie będzie istniał. Za fakt ten jest bowiem odpowiedzialna wilgoć.

Co zrobić, aby cukier nie zbrylił się w cukiernicy?

Problem jednak pojawia się w przypadku cukru, który przechowujemy na wierzchu w cukiernicy. Stale korzystamy z niego do słodzenia kawy lub herbaty. Podajemy na stół, gdy odwiedzą nas goście. Dlatego znajduje się w eleganckim pojemniku, który niestety nie jest szczelny.

Co zrobić w takiej sytuacji, aby cukier nie zbrylił się? Istnieje prosty sposób, który rozwiąże ten problem. Wystarczy, że na samej górze cukiernicy położymy piętkę chleba. Doskonale pochłania ona wilgoć, a tym samym zapobiega zbryleniu się cukru. Możemy ją wymieniać za każdym razem, gdy kupimy nowy bochenek chleba.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Kolejnym produktem, który dobrze pochłania wilgoć jest ryż. Być może znacie sposób z umieszczeniem kilku ziaren ryżu w solniczce. Robimy to w tym samym celu, ale ryż jest większy od soli i nie wypadnie przez oczka solniczki. Nie chcielibyśmy natomiast ryżu pływającego w herbacie.

Dlatego możemy zrobić to w sprytny sposób. Weź bawełniany woreczek do przypraw. Można kupić takie w wielu sklepach. Umieszcza się w nich przyprawy, które wrzucamy wraz z woreczkiem du zupy. Możesz też użyć koszyczka do zaparzania herbaty. Następnie wypełnij go ryżem i włóż na dno cukierniczki i zasyp cukrem. Pamiętaj o tym, aby podczas następnego uzupełniania cukierniczy, wymienić ryż na świeży.

Podobne artykuły