Często problemem podczas pieczenia ciast jest to, że nie zawsze chcą łatwo wyjść z blachy. Jest kilka sposobów, aby sobie to ułatwić. Dzięki temu pieczenie stanie się łatwiejsze.
Silikonowe formy do pieczenia ciasta ze względu na swoją elastyczność, pozwalają na dużo łatwiejsze i wygodniejsze wyjmowanie z nich ciasta.
Nie oznacza to jednak, że i do nich ciasto nie będzie przywierało. Również tak się może zdarzyć. Dlatego warto dołączyć do tego jeden ze sposobów, który przedstawimy poniżej. Oczywiście sposoby te ułatwią również wyjęcie ciasta z tradycyjnych forem do ciast wykonanych z metalu.
Wysmarowanie foremki margaryną lub masłem sprawia, że po upieczeniu ciasto łatwiej możemy z niej wyjąć. Warto więc to robić za każdym razem, gdy pieczemy ciasta. Przed przełożeniem masy do formy, warto tę najpierw wysmarowaną tłuszczem umieścić na parę minut w lodówce.
Jeśli zapomniałaś wysmarować foremkę tłuszczem, a ciasto nie chce z niej wyjść, to wykorzystaj ten trik. Zamocz ręcznik kuchenny w zimnej wodzie, a następnie odsącz go. Rozłóż go na blacie, a na nim połóż gorącą foremkę z ciastem. Ręcznikiem otul również brzegi blachy. Uważaj, aby się nie poparzyć! Odczekaj chwilę i spróbuj wyjąć ciasto. Będzie dużo łatwiej!