Co zrobić, aby ciasto łatwo wyszło z foremki?

Porady Data publikacji: 10 maja 2021 / Aktualizacja: 2024-05-01

Często problemem podczas pieczenia ciast jest to, że nie zawsze chcą łatwo wyjść z blachy. Jest kilka sposobów, aby sobie to ułatwić. Dzięki temu pieczenie stanie się łatwiejsze.

Formy silikonowe na ciasto

Silikonowe formy do pieczenia ciasta ze względu na swoją elastyczność, pozwalają na dużo łatwiejsze i wygodniejsze wyjmowanie z nich ciasta.

Nie oznacza to jednak, że i do nich ciasto nie będzie przywierało. Również tak się może zdarzyć. Dlatego warto dołączyć do tego jeden ze sposobów, który przedstawimy poniżej. Oczywiście sposoby te ułatwią również wyjęcie ciasta z tradycyjnych forem do ciast wykonanych z metalu.

Natłuszczenie blachy

Wysmarowanie foremki margaryną lub masłem sprawia, że po upieczeniu ciasto łatwiej możemy z niej wyjąć. Warto więc to robić za każdym razem, gdy pieczemy ciasta. Przed przełożeniem masy do formy, warto tę najpierw wysmarowaną tłuszczem umieścić na parę minut w lodówce.

Ręcznik namoczony w zimnej wodzie

Jeśli zapomniałaś wysmarować foremkę tłuszczem, a ciasto nie chce z niej wyjść, to wykorzystaj ten trik. Zamocz ręcznik kuchenny w zimnej wodzie, a następnie odsącz go. Rozłóż go na blacie, a na nim połóż gorącą foremkę z ciastem. Ręcznikiem otul również brzegi blachy. Uważaj, aby się nie poparzyć! Odczekaj chwilę i spróbuj wyjąć ciasto. Będzie dużo łatwiej!

Podobne artykuły