Koniecznie musicie wypróbować, ciasto jest pyszne samo rozpływa się w ustach.
Forma 24 cm X 24 cm 40 minut czas przygotowania 15 porcji
Składniki
3 ½ szk. mleka
2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
6 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe
1 kostka margaryny
200 g herbatników
400 g masy korówkowej
660 ml śmietany 30 %
2 łyżki żelatyny
3 banany
Orzechy włoskie do posypania
Sposób przygotowania
Trzy szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki rozrabiamy budyń z cukrem, następnie wlewamy do gotującego mleka, wsypujemy galaretki i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
Na dnie Tortownicy układamy namoczone w mleku herbatniki.
Ciastka smarujemy cienko masą krówkową i wykładamy połowę masy budyniowej.
Na masie układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy pozostałą masą budyniową.
Układamy ponowie herbatniki namoczone w mleku.
Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy pozostała masę kajmakową i żelatynę rozrobioną w małej ilości wody.
Masę wykładamy na ciastka i posypujemy pokruszonymi orzechami.