Ciasto Karnawałowa Krówka

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 27 grudnia 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Koniecznie musicie wypróbować, ciasto jest pyszne samo rozpływa się w ustach.

Forma 24 cm X 24 cm
40 minut czas przygotowania
15 porcji

Składniki

  • 3 ½ szk. mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
  • 6 łyżek cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kostka margaryny
  • 200 g herbatników
  • 400 g masy korówkowej
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 banany
  • Orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania

  1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki rozrabiamy budyń z cukrem, następnie wlewamy do gotującego mleka, wsypujemy galaretki i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
  3. Na dnie Tortownicy układamy namoczone w mleku herbatniki.
  4. Ciastka smarujemy cienko masą krówkową i wykładamy połowę masy budyniowej.
  5. Na masie układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy pozostałą masą budyniową.
  6. Układamy ponowie herbatniki namoczone w mleku.
  7. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy pozostała masę kajmakową i żelatynę rozrobioną w małej ilości wody.
  8. Masę wykładamy na ciastka i posypujemy pokruszonymi orzechami.
  9. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  10. Smacznego

Podobne artykuły