Buffalo Wings czyli chrupiące skrzydełka w miodzie

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-01-24 / Aktualizacja: 2022-03-28

Buffalo Wings to przekąska pochodząca z USA. Urosła ona tam wręcz do rangi kultowej i zyskała miano narodowego przysmaku. Znajdziecie je na różnego rodzaju imprezach, ale przede wszystkim podczas meczów Super Bowl.

Skrzydełka te są mega chrupiące. Mają pikantny smak i świetnie sprawdzają się w roli przekąski na imprezy, które organizujecie w domu. Ich przygotowanie nie jest trudne.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 łyżeczka ostrego sosu tabasco
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu BBQ
  • masło klarowane

Przygotowanie

Skrzydełka musimy podzielić. Myjemy je, odkrawamy lotki, a następnie przecinamy je na pół. Teraz osuszam je i przekładamy do miski.

Na patelni rozpuść dwie łyżki masła klarowanego. Następnie wyciskamy do niego czosnek, dodajemy też miód, cukier, sos BBQ oraz pieprz cayenne. Dobrze mieszamy i podgrzewamy. Gdy wyjdzie nam z tego jednolity sos wrzucamy do środka skrzydełka, wyłączamy gaz i dobrze mieszamy, tak by skrzydełka pokryły się sosem.

Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na grill. Wkładamy skrzydełka do środka i pieczemy przez kwadrans.

Podobne artykuły