Podwyżki cen gazu budzą przerażenie na twarzach wielu osób. Zwłaszcza tych, które gazu używają do ogrzewania swoich domów. Nie można jednak zapomnieć również o tych, którzy na gazie gotują. Dla każdego z nas wyższe rachunki mogą okazać się destabilizujące dla domowego budżetu. Dlatego w tym artykule chcielibyśmy podpowiedzieć Wam, jak chociaż częściowo możecie zrekompensować sobie podwyżki w postaci oszczędności.
Niektóre potrawy należy gotować odkryte, ale w przypadku wszystkich innych dużo lepiej jest przykryć je pokrywką. Dzięki temu zużyjemy po prostu mniej energii. Woda szybciej osiągnie temperaturę wrzenia, a przez to przygotowanie potraw będzie trwało krócej. To następnie przełoży się na oszczędności na gazie.
To bardzo ważne, aby zagotowywać tylko tyle wody, ile potrzebujemy. Zagotowywanie nadmiernej ilości wody to dodatkowa energia, którą musimy zużyć. Jeśli jest nam ona niepotrzebna, to jest to całkowicie zbędny wydatek. Dlatego jeśli planujemy zaparzyć dwie herbaty, to zamiast pełnego dzbanka wystarczy podgrzać pół litra wody.
Każda kuchenka posiada palniki różnej wielkości. Nie bez przyczyny. Powinniśmy wybierać je w zależności od wielkości garnka. Mamy ogrzewać jedynie jego dno, a nie ścianki. Wybierając zbyt duży palnik do mniejszego garnka, dużo energii stracimy ogrzewając powietrze w kuchni.
Oprócz wielkości palnika podczas wyboru garnka oczywiście musimy zwrócić uwagę na objętość potrawy, którą zamierzamy ugotować.
Nie tylko rozmiar garnka ma znaczenie, ale również to, czy jest czysty. Jeśli jego dno jest przypalone, wtedy przewodnictwo cieplne garnka będzie słabsze, a potrawy będą gotowały się dłużej. Dlatego zwracajmy uwagę na to, czy garnek jest czysty nie tylko w środku, ale również na zewnątrz.
Nie zapominaj również o samych palnikach kuchenki gazowej. Je również regularnie należy czyścić. Do ich czyszczenia znajdziemy dedykowane i skuteczne środki. Możemy również wykorzystać do tego ocet, który z pewnością macie w swojej kuchni.
Nie wszyscy posiadają piekarniki elektryczne. Nadal wiele osób korzysta z gazowych. Otwieranie piekarnika i sprawdzanie co chwilę potrawy sprawia, że w jego wnętrzu temperatura obniża się. Piekarnik musi ją wyrównać, a więc zużyje więcej gazu. Dlatego lepiej potrawę obserwować przez szybkę, a sprawdzać dopiero, gdy jesteśmy prawie pewni, że jest gotowa. W sieci znajdziemy również wiele przepisów oraz informacji o tym, jak długo w danej temperaturze należy piec określone produkty spożywcze.
Sól podwyższa temperaturę wrzenia wody. Oznacza to, że zagotuje się ona szybciej, jeśli jej nie dosolimy. Dlatego lepiej jest posolić wodę dopiero na koniec albo doprawić już gotową potrawę.
Niewiele osób ma świadomość tego, że nasze okna posiadają tryb zimowy oraz letni. Różni on się siłą docisku ramy okna do futryny. Im jest mocniejsza, tym zapewniamy większą szczelność, a więc mniejszą stratę energii. Reguluje się go mimośrodem, który znajdziemy w kilku miejscach na ramie okna. Należy ustawić go w tej samej pozycji.
Mimośród nie jest symetryczny. Z jednej strony jest grubszy, a z drugiej cieńszy. Aby okno ustawić w tryb zimowy należy jego grubszą część skierować jak najbliżej wewnętrznej strony skrzydła okiennego. Poprawność regulacji sprawdzimy próbując poruszyć zamkniętym oknem. W trybie zimowym nie powinno być luzu, w trybie letnim rama okna lekko się porusza.
Lubimy, gdy zimą jest ciepło i w mieszkaniu możemy chodzić w krótkim podkoszulku. Komfort ten jednak sporo nas kosztuje. Rezygnując z niego i zaczynając cieplej się ubierać co miesiąc możemy oszczędzić na ogrzewaniu naszego domu.
Aby móc prognozować dokładne oszczędności, jakie z tego tytułu odniesiemy, musielibyśmy wyliczyć jednostkową stratę ciepła naszego domu. Mnożąc ją przez ilość godzin w ciągu doby (24) otrzymamy w wyniku ilość kWh, jaką oszczędzimy obniżając temperaturę o jeden stopień. Możemy przemnożyć tę oszczędność przez 30 dni, aby dowiedzieć się ile oszczędzimy miesięcznie. Możemy też robić prosty eksperyment. Gdy temperatura na zewnątrz jest stała, wystarczy spisać licznik, a po kilku dniach zmienić temperaturę i sprawdzić jak w określonym czasie zmieniło się zużycie gazu.
Podczas ogrzewania mieszkania bardzo ważne jest to jak wietrzymy. Musimy to robić, aby zadbać o nasze zdrowie i uchronić mieszkanie przed rozwojem pleśni spowodowanej nadmierną wilgocią. Powinniśmy jednak robić to krótko i intensywnie.
Jeśli posiadasz grzejniki przy oknie, wtedy najlepiej jest je odsłonić, aby jak najlepiej mogły ogrzać pomieszczenie. Nawet jeśli posiadasz ogrzewanie podłogowe, to lepiej aby okna były odsłonione. Wtedy pozwolisz, aby wnętrze domu nagrzewały promienie słoneczne, które nic nas nie kosztują.