Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.
24 porcji 60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto
100 g mleka
25 g drożdży świeżych
25 g cukru
700 g mąki pszennej
25 g oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
250 g wody ciepłej
1 białko jajka
Mak do oprószenia
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.