Bajgle z makiem

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-10-26 / Aktualizacja: 2022-03-28

Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.

24 porcji
60 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto

  • 100 g mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 25 g cukru
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g wody ciepłej
  • 1 białko jajka
  • Mak do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  3. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  6. Smacznego.

Podobne artykuły