23 stycznia 2020

5 sygnałów, że w Twojej diecie brakuje błonnika

O błonniku zwykle nie pamiętamy, po prostu jest w naszej diecie, ale często tak naprawdę nie znamy ani jego źródeł, ani roli jaką pełni w naszym układzie pokarmowym. Jest ona jednak dość istotna i warto o tym wiedzieć.

Po co nam błonnik w diecie

Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nie rozpuszczalny. Oba są dość ważne. Rozpuszczalny pomaga np. zmniejszyć wchłanianie cholesterolu i glukozy. Daje też uczucie sytości. Nierozpuszczalny wędruje przez nasz układ pokarmowy oczyszczając go. Błonnik sam w sobie pochodzi z pokarmów roślinnych.

Spożywanie błonnika nie tylko pozwala nam czuć się bardziej najedzonym co pomaga np. na diecie czy wypróżniać się regularnie. Jedzenie go chroni przed chorobami nowotworowymi jelita grubego. Poprawia mikroflorę jelitową. Wpływa też na nasze samopoczucie. Wzmacnia układ odpornościowy. Powoduje zmniejszenie masy ciała przez wydalanie złogów pokarmowych, a jednocześnie pomaga usuwać z organizmu toksyny. Dlatego jego rola jest bardzo ważna i spożywanie odpowiedniej ilości błonnika jest zauważalne. Nie tylko zauważa to nasz organizm, ale również my sami po prostu czujemy się wtedy lepiej. Wypróżniamy się regularnie. Nie męczy nas głód. Mamy więcej energii i czujemy się lżejsi.

Pamiętajcie, że dzienna norma dla osoby dorosłej wynosi 25 g. Czerpać można go z produktów roślinnych. Oto te, które mają go najwięcej. Zawartość błonnika podana jest na 100 g produktu.

  1. Kasza gryczana – 5,9 g
  2. Brązowy ryż – 8,7 g
  3. Otręby pszenne – 42,4 g
  4. Chleb żytni pełnoziarnisty – 9,1 g
  5. Sezam – 7,9 g
  6. Jeżyny – 5,3 g
  7. Porzeczki – 7,7 g
  8. Maliny – 6,7 g
  9. Suszone brzoskwinie – 10,3 g
  10. Biała fasola – 15,7 g
  11. Czerwona fasola – 25 g
  12. Groch – 16,3 g
  13. Soczewica – 15,6 g
  14. Karczoch – 10,3 g

Objawy braku błonnika

Wiemy już jaką rolę błonnik pełni i skąd możemy go brać. Teraz warto więc powiedzieć jak mamy się dowiedzieć o tym, że nam go brakuje. Oto pięć najczęściej występujących objawów niedoboru błonnika pokarmowego w diecie. Jeśli zauważycie, któryś z nich zacznijcie spożywać więcej produktów bogatych w błonnik. Ja najwięcej wprowadzam go podczas śniadania jedząc chleb razowy lub płatki owsiane. Następnie uzupełniam go podczas obiadu dodając do niego warzywa bogate w błonnik.

  1. Nieregularne wypróżnianie się i dolegliwości temu towarzyszące np. zaparcia
  2. Uczucie ciężkości po posiłkach
  3. Tycie mimo, że nie zmieniamy naszej diety
  4. Spadek odporności organizmu
  5. Szybko pojawiający się głód po zjedzeniu posiłku

O ile resztę objawów raczej może być nam ciężko zauważyć lub najczęściej powiążemy je z czymś innym to w przypadku wypróżnień bardzo łatwo jest to powiązać z brakiem błonnika w diecie.

Zakłada się, że zdrowy człowiek, który je odpowiednią ilość błonnika wypróżnia się codziennie. Oczywiście jest to też dość indywidualna sprawa. Przyjmuje się dlatego, że wypróżnienia nie powinny być rzadsze niż dwa razy w tygodniu, ale nie częstsze niż 3 razy dziennie.

Trzeba jednak zwrócić uwagę na wygląd stolca oraz jakość wypróżnienia. Jeśli defekacja przechodzi w łatwy sposób bez żadnych zaparć i problemów, a stolec jest zwarty to błonnik nie jest raczej naszym problemem.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.