5 sprytnych trików, które musisz wykorzystać w swojej kuchni

1. Sposób na twarde masło

Budzisz się rano i idziesz na śniadanie. Niestety wieczorem nikt nie wyjął masła z lodówki. Nie ma nic gorszego z samego rana niż twarde masło, jest jednak na to sposób. Weź obieraczkę do warzyw i odetnij cienki pasek masła. Połóż go na kanapkę, a następnie dodatki jakie lubisz. Zanim zabierzesz się do jedzenia tak cienki paseczek masła już się roztopi. Jeszcze szybciej się to stanie jeśli zrobisz sobie tosty.

2. Oddzielenie żółtka od białka

Wykorzystaj do tego lejek! Włóż go do szklanki, a następnie wbij do niego jajko. Białko spłynie, a żółtko pozostanie w lejku. To prosty i szybki sposób na perfekcyjne oddzielenie tych dwóch rzeczy.

3. Wyławianie skorupki z jajek

Gdy wbijasz jajka na patelnie czasami zdarza się, że kawałek skorupki wpadnie do środka. Nie próbuj wyjmować jej widelcem czy łyżeczką, to daremne. Skorupka będzie uciekać jakby miała oczy i widziała gdzie chcemy ją złapać. Najlepiej jest to zrobić kawałkiem innej skorupki.

4. Awaryjne otwieranie wina

Jeśli nie masz korkociągu, a chcesz otworzyć butelkę wina możesz to zrobić w inny sposób. Weź zwykły klucz, a następnie wbij go pod kątem 45 stopni w korek. Potem zakręć nim dookoła jednocześnie ciągnąc i gotowe. Butelka otworzona, a ty możesz napić się swojego ulubionego wina.

5. Jak odmierzyć jedną porcję makaronu spaghetti

Są specjalne miarki do tego, ale oczywiście nie wszyscy muszą je mieć. Jeśli macie łyżkę do makaronu może mieć ona w środku okrągłą dziurkę, to właśnie jest miarka do makaronu spaghetti. Jedna dziurka to porcja makaronu dla jednej osoby. Jednak nie każda łyżka ją ma. Za to wszyscy mamy w domu plastikowe butelki. Odkręć butelkę i włóż przez szyjkę makaron do butelki. Akurat ilość makaronu, która się do niej mieści odpowiada jednej porcji.

Skomentuj

5 sprytnych trików, które musisz wykorzystać w swojej kuchni