Zatkanie zlewu w kuchni to dość częsty problem. Do zlewu trafia wiele odpadów, które następnie tworzą zatory. Przyczyną może być również tłuszcz, który wlany do zlewu gdy jest jeszcze ciepły w zetknięciu z zimną wodą szybko twardnieje. Gdy nie mamy w domu żadnego środka udrażniającego do rur tworzy się problem. Można go jednak rozwiązać i dzisiaj podpowiemy Wam jak to zrobić!
Jest to sposób, który będzie najmocniejszy z tych, które Wam dzisiaj przedstawimy. Zaczynamy od wsypania paru rzeczy do naszego odpływu. Wsyp tam pół szklanki sody oczyszczonej oraz 1/4 szklanki soli kuchennej. Następnie podgrzej szklankę octu tak by doprowadzić go do wrzenia i wlej do odpływu. Warto go zakryć np. garnkiem bo stworzy się sporo piany. Po około kwadransie zalej to jeszcze ciepłą wodą. Odpływ powinien się udrożnić. W razie potrzeby czynność powtórz.
Nie zawsze mamy w kuchni ocet i sodę oczyszczoną. Wtedy możemy spróbować tego sposobu bo sól w kuchni raczej wszyscy posiadamy. Sól pomaga udrożnić odpływ, ale nie działa ona inwazyjnie. Dlatego często czynność trzeba wielokrotnie powtórzyć aby uzyskać odpowiedni efekt. Zaczynamy od wsypania pół szklanki soli do odpływu, a następnie zalania go wrzątkiem. Przepłukujemy po 15 minutach odpływ wodą z kranu i jeśli dalej nie spływa powtarzamy czynność do skutku, albo aż skończy nam się sól.
Jeśli zator powstał przy syfonie, a jest to częste miejsce, w którym zatory się tworzą to istnieje bardzo duża szansa, że uda nam się go usunąć ręcznie. Ubierz rękawice aby zabezpieczyć swoje dłonie. Wyjmij rzeczy znajdujące się w szafce pod zlewem bo mogą zostać zalane brudną wodą, a następnie podłóż pod dopływ miskę. Teraz już wystarczy go rozkręcić i sprawdzić czy zator nie powstał w tym miejscu.
Jeśli zator znajduje się gdzieś dalej nadal jeszcze możesz wykorzystać okazję i wsunąć do odpływu w ścianie spiralę. Spiralę do rur warto mieć w domu zawsze. Z własnego doświadczenia polecam kupić dobrej jakości spiralę. Mam taką jeszcze po rodzicach i nadal sprawuje się świetnie. Spirale, które kupimy w specjalnych plastikowych bębnach zazwyczaj są dość miękkie i szybko się zużywają. Przerobiłam już dwie takie, bardzo łatwo je zniszczyć. Ale do takich kuchennych zlewów powinna wystarczyć. Jej plusem jest łatwość przechowywania i używania. Wystarczy jedna osoba, w przypadku tradycyjnej potrzebne są dwie.