15 kuchennych porad, które musisz znać!

Zebraliśmy dla Was 15 kuchennych trików, które naprawdę warto znać. Pomogą Ci w wielu sytuacjach. Poznaj je i zapamiętaj, a przy najbliższej okazji będziesz mogła je wypróbować :)

1. Sposób na zbrylony cukier

Możesz temu zapobiec, a jedyne co musisz zrobić to do pudełka, w którym trzymasz cukier włożyć skórkę od chleba. Pochłonie ona wilgoć i dzięki temu cukier nie będzie się brylował. Możesz zamiast niego użyć ryżu, który również świetnie absorbuje wilgoć z powietrza.

2. Zatrzymaj świeżość pomidorów

Najlepiej jest kupić pomidory z łodygą i jej nie odrywać. Pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej łodygą skierowane w dół. Dzięki temu będą smaczniejsze i świeższe przez dłużej.

3. Usuwanie pestek

Może znasz już ten trik, moja babcia mi go pokazała. Wystarczy przeciąć na pół śliwkę obracając ją w ręce, a potem przekręcić połówkami w przeciwnym kierunku i gotowe!

4. Nakładanie lodów

Łatwiej nałożysz lody z pudełka jeśli łyżkę zanurzysz w gorącej wodzie.

5. Szybkie obieranie ziemniaków

Jeśli chcesz szybciej obrać ziemniaki zmień kolejność. Najpierw ugotuj je w mundurkach, od razu przełóż do zimnej wody. Skórka zejdzie sama po przesunięciu ją ręką.

6. Zachowanie świeżości bananów

Zawiń końcówki bananów folią spożywczą jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość. Dzięki temu nie będą tak szybko czerniały.

7. Przyśpiesz dojrzewanie bananów

Jeśli chcesz aby banany dojrzały szybciej włóż je do papierowego worka razem z jednym jabłkiem.

8. Szybkie obieranie czosnku

Szybciej obierzesz ząbki czosnku jeśli wrzucisz je do pudełka, zamkniesz i mocno nim wstrząśniesz. Same się obiorą :)

9. Szybkie obieranie jajek

Chcesz szybko obrać jajka? Włóż je do pojemnika z zamkniecie. Wlej wody i wstrząśnij nimi. Jajka same się obiorą :)

10. Wyciskanie cytryny

Chcesz wycisnąć więcej soku z cytryny? Podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub przewałkuj ręką po stole.

11. Co zrobić aby nie płakać podczas krojenia cebuli

Możesz przed krojeniem włożyć cebulę na parę minut do zamrażarki. Ja zazwyczaj po obraniu przemywam ją zimną wodą i to też pomaga.

12. Obieranie imbiru

Najlepszym sposobem na obranie imbiru jest obskrobanie go łyżeczką. Nie używajcie noża, wtedy tracimy wiele z jego cennego korzenia.

13. Co zrobić aby jabłka nie brązowiały

Po pokrojeniu jabłek szybko stają się brązowe. Sok z cytryny temu zapobiega!

14. Zetrzyj ser na tarce

Aby łatwiej to zrobić posmaruj tarkę masłem, a dopiero później trzyj na niej ser. Dzięki temu łatwiej pójdzie i nie będzie się do niej przyklejał.

15. Szybkie schłodzenie napoju

Chcesz szybciej schłodzić piwo, wino lub wódkę? Owiń ją ręcznikiem papierowym, ręcznik nawilż wodą i włóż do zamrażarki całość. Dzięki temu w kilkanaście minut napój będzie ekstra zimny!

Skomentuj

15 kuchennych porad, które musisz znać!