Zebraliśmy dla Was 15 kuchennych trików, które naprawdę warto znać. Pomogą Ci w wielu sytuacjach. Poznaj je i zapamiętaj, a przy najbliższej okazji będziesz mogła je wypróbować :)
Możesz temu zapobiec, a jedyne co musisz zrobić to do pudełka, w którym trzymasz cukier włożyć skórkę od chleba. Pochłonie ona wilgoć i dzięki temu cukier nie będzie się brylował. Możesz zamiast niego użyć ryżu, który również świetnie absorbuje wilgoć z powietrza.
Najlepiej jest kupić pomidory z łodygą i jej nie odrywać. Pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej łodygą skierowane w dół. Dzięki temu będą smaczniejsze i świeższe przez dłużej.
Może znasz już ten trik, moja babcia mi go pokazała. Wystarczy przeciąć na pół śliwkę obracając ją w ręce, a potem przekręcić połówkami w przeciwnym kierunku i gotowe!
Łatwiej nałożysz lody z pudełka jeśli łyżkę zanurzysz w gorącej wodzie.
Jeśli chcesz szybciej obrać ziemniaki zmień kolejność. Najpierw ugotuj je w mundurkach, od razu przełóż do zimnej wody. Skórka zejdzie sama po przesunięciu ją ręką.
Zawiń końcówki bananów folią spożywczą jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość. Dzięki temu nie będą tak szybko czerniały.
Jeśli chcesz aby banany dojrzały szybciej włóż je do papierowego worka razem z jednym jabłkiem.
Szybciej obierzesz ząbki czosnku jeśli wrzucisz je do pudełka, zamkniesz i mocno nim wstrząśniesz. Same się obiorą :)
Chcesz szybko obrać jajka? Włóż je do pojemnika z zamkniecie. Wlej wody i wstrząśnij nimi. Jajka same się obiorą :)
Chcesz wycisnąć więcej soku z cytryny? Podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub przewałkuj ręką po stole.
Możesz przed krojeniem włożyć cebulę na parę minut do zamrażarki. Ja zazwyczaj po obraniu przemywam ją zimną wodą i to też pomaga.
Najlepszym sposobem na obranie imbiru jest obskrobanie go łyżeczką. Nie używajcie noża, wtedy tracimy wiele z jego cennego korzenia.
Po pokrojeniu jabłek szybko stają się brązowe. Sok z cytryny temu zapobiega!
Aby łatwiej to zrobić posmaruj tarkę masłem, a dopiero później trzyj na niej ser. Dzięki temu łatwiej pójdzie i nie będzie się do niej przyklejał.
Chcesz szybciej schłodzić piwo, wino lub wódkę? Owiń ją ręcznikiem papierowym, ręcznik nawilż wodą i włóż do zamrażarki całość. Dzięki temu w kilkanaście minut napój będzie ekstra zimny!