Dzięki tym 18 poradom zachowasz swoje warzywa i owoce w świeżości przez dłuższy czas. To oczywiście przekłada się też na oszczędności w naszym domowym budżecie bo niewyrzucona żywność to po prostu oszczędność.
Chodzi o to by nie myć ich po przyniesieniu ich ze sklepu. Umyj je dopiero gdy zamierzasz je wykorzystać. Dzięki temu będą dłużej świeże bo nie zaburzasz ich naturalnego systemu obrony przed pleśnią i gniciem.
fot. Marin mama cooks
Warzywa i owoce lubią suche środowisko, wilgoć sprawia, że szybciej się psują. Dlatego jeśli trzymasz je w lodówce możesz na dnie pojemnika położyć papierowy ręcznik albo gąbkę, która będzie pochłaniać wilgoć.
Awokado powinno się przetrzymywać w papierowym worku dopóki nie dojrzeje, ale gdy jest już dojrzałe należy przełożyć je do foliowego worka strunowego. Wtedy będzie dłużej świeże.
Papryka, ogórki, pomidory, ziemniaki to produkty, które nie powinny być trzymane w lodówce bo wtedy szybciej się psują.
fot. Stephanie
Gdy owiniesz łodygi banana folią spożywczą te dłużej będą żółte. Dzięki temu nie będą tak szybko czerniały :)
fot. Hickery holler farm
Jeśli pokroisz warzywa i nie zużyjesz je możesz je przechowywać w lodówce w wodzie. Dzięki temu będą dłużej świeże.
fot. Popsugar
Jeśli trzymasz warzywa lub owoce w cieplejszej części lodówki to szybciej się psują i ucieka z nich aromat. Dlatego warto trzymać je w zimniejszej części lodów np. w szufladzie.
Niektóre warzywa i owoce wydzielają etylen. Dlatego nie trzymaj bananów, moreli, gruszek, śliwek, mango, pomidorów i melonów. obok jabłka, bakłażana, arbuza, dyni, ziemniaków, marchwi czy brokułów.
Gdy trzymasz je blisko siebie ziemniaki szybciej puszczą pędy.