10 trików, które sprawią, że będziesz lepiej gotować

Oto 10 prostych lifehacków, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Dzięki nim gotowanie stanie się łatwiejsze, a tworzone przez Ciebie potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Wypróbuj te triki przy najbliższym gotowaniu.

1. Gdy coś przesolisz możesz to jeszcze naprawić

Wiele przesolonych dań można jeszcze uratować. Wystarczy znać kilka sprawdzonych trików, a danie wcale nie będzie się nadawało jedynie do wyrzucenia.

  1. W przypadku zupy możesz do niej wrzucić obranego ziemniaka lub jabłko i gotować przez ok. 10 minut. Wchłonie nadmiar soli.
  2. W przypadku sosów przesolenie skutecznie wyeliminuje dodanie kwaśnej śmietany czy jogurtu greckiego.
  3. Do niektórych potraw można dodać cukru, który zrównoważy słony smak.
  4. Przesolone potrawy równoważy również sok z cytryny i biały ocet winny.

2. Jak zmniejszyć ostrość papryki

Jeśli lubisz ostre potrawy, ale zwykle dodanie papryczki chilli czy jalapeno stanowi zbyt dużo ostrości to wystarczy, że ją rozetniesz i przed dodaniem do potrawy usuniesz ze środka nasiona. Dzięki temu smak będzie trochę łagodniejszy i zmniejszy się uczucie pieczenia i rozgrzania po jej zjedzeniu.

3. Zawsze płucz ryż

Na nasionach ryżu znajduje się warstwa skrobi, którą należy spłukać. W przeciwnym wypadku nie będzie on prawidłowo wchłaniaj wody i źle się ugotuje, a do tego może mieć posmak goryczy.

4. Rozgrzej steki przed gotowaniem

Lubisz steki? Jeśli chcesz aby był najlepszy powinien rozgrzać się zanim go położysz na patelnię lub grilla. Nie należy wkładać go bezpośrednio z lodówki na rozgrzaną patelnię. Daj mu chociaż 15 minut w temperaturze pokojowej.

5. Jajka i masło wyjmij przed gotowaniem

Jeśli zamierzasz wykorzystać do gotowania jajka i masło to wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki, przynajmniej 30 minut przed dodaniem ich do gotowania. Te produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu lepiej łączą się z potrawą.

6. Szybkie obieranie pomidorów ze skórki

Chcesz obrać większa ilość pomidorów ze skórki? Obetnij oba końca i pomidory umieść w garnku. Następnie zalej wrzątkiem i przykryj na 30 sekund pokrywką. Teraz skórki z łatwością zsuniesz z pomidorów.

7. Gotowanie jajek w koszulce

Jeśli robisz jajka w koszulce to do wody dodaj trochę octu. Pomaga to szybciej ściąć się białku i pozostać żółtku płynnym.

8. Jak zrobić maślankę

Zrobienie maślanki jest bardzo proste i szybkie. Warto znać ten trik bo możesz go wykorzystać gdy będziesz chciała ugotować coś z maślanką, a nie chcesz kupować całej butelki. Wystarczy na jedną szklankę dodać łyżkę białego octu lub soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie i pozostaw mleko na kwadrans. W ten sposób stworzysz szybki substytut maślanki.

9. Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu

Woda po ugotowaniu makaronu świetnie sprawdza się przy zagęszczaniu sosów. Po odparowaniu zostaje gęsta skrobia, która świetnie scala sos. Możesz też wykorzystać ją podczas gotowania, nie musisz wcale jej wylewać.

10. Sos z mięsa

Gdy usmażysz mięso prawdopodobnie trochę przypali się na patelni i pozostaną brązowe skrawki. Wystarczy dodać do tego wina lub bulionu aby zrobić doskonały sos. Na koniec dodaj masła lub kwaśnej śmietany aby go zagęścić, możesz dodatkowo też dodać mąki. To prosty sposób na zrobienie sosu do obiadu.

Skomentuj

10 trików, które sprawią, że będziesz lepiej gotować