10 rzeczy, których nie wiedzieliście o swojej kuchni. Numer 7 Cię zaskoczy!

Kategoria: Lifestyle
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-08-25

Każda z nas spędza w kuchni mnóstwo czasu, przygotowując ulubione potrawy dla siebie i swoich bliskich. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, po co są pewne elementy w twoich kuchennych akcesoriach? Oto kilka ciekawostek, które mogą Cię zaskoczyć!

1. Otwór w rączce od patelni

Ten mały otwór, który zawsze był tam obecny, służy do umieszczania tam łyżki podczas smażenia. Dzięki temu nie musisz szukać miejsca dla brudnej łyżki na blacie czy w zlewie. To genialne rozwiązanie pozwala na utrzymanie porządku podczas gotowania.

2. Ząbki na boku tarki

Te małe ząbki służą do tarcia twardszych produktów, takich jak imbir czy muszkatołowa orzech. Dzięki nim możesz łatwo i szybko zetrzeć te składniki bez obaw o zranienie palców.

3. Dziurki w łopatce do ciasta

Pozwalają na odprowadzenie nadmiaru płynu podczas przekładania potraw z patelni. Dzięki temu twoje danie będzie mniej tłuste i bardziej chrupiące.

4. Wypustki na dnie blendera

Ułatwiają mieszanie składników i zapobiegają ich przywieraniu do dna. Dzięki nim twoje smoothie czy zupa będą miały idealnie gładką konsystencję.

5. Otwory w pokrywce garnka

Pozwalają na ucieczkę pary, dzięki czemu potrawy nie gotują się zbyt mocno. To zapobiega przegotowaniu jedzenia i pozwala zachować więcej witamin w potrawie.

6. Krzywe ostrze noża do chleba

Ułatwia krojenie chleba bez jego miażdżenia. Dzięki temu twoje kanapki będą wyglądać apetycznie i zachować chrupkość.

7. Dziurki w łyżce do spaghetti

Służą do odmierzania porcji makaronu dla jednej osoby. Dzięki nim zawsze przygotujesz odpowiednią ilość spaghetti dla siebie i swoich bliskich.

8. Wklęsłe dno butelki od wina

Pomaga w stabilizacji butelki i równomiernemu rozkładaniu ciśnienia wewnątrz. Dzięki temu wino dłużej zachowuje swoje właściwości.

9. Płytki rant patelni od naleśników

Ułatwia obracanie naleśników jednym ruchem ręki. Dzięki temu twoje naleśniki będą zawsze idealnie usmażone z obu stron.

10. Zaokrąglone brzegi miseczki do sałatki

Ułatwiają mieszanie składników bez rozlewania ich poza miskę. Dzięki temu twoja sałatka będzie zawsze idealnie wymieszana.

Podobne artykuły