Trik, dzięki któremu jajko sadzone będzie jeszcze lepsze

Kuchnia Data publikacji: 06 grudnia 2019

Bardzo lubię jajka sadzone i jem je często na śniadanie. To doskonałe źródło białka i tłuszczu, które dodaje energii na początek dnia. Ich zrobienie jest dziecinnie proste i chyba nikt nie zastanawiał się nad tym czy można czynność tę jeszcze w jakiś sposób ulepszyć. A można :)

Jak zazwyczaj je przygotowujecie? Ja rozpuszczam na patelni masło klarowane. Następnie wbijam jajko gdy tłuszcz się rozgrzeje. Doprawiam solą i pieprzem i czekam chwilę, aż odpowiednio się zetnie. Banalne.

Okazuje się jednak, że można zrobić coś inaczej, dzięki czemu jajko będzie miało jeszcze lepszy smak. Zamiast oleju, masła klarowanego czy innego tłuszczu, na którym smażycie jajka użyjcie śmietanki.

Śmietanka podczas smażenia rozdzieli się na tłuszcz (masełko) i wodę. Woda niczym w kąpieli parowej idealnie ugotuje jajko sadzone. Masło oddzielone przez temperaturę nada mu świetnego smaku. Pamiętaj tylko o tym żeby nie smażyć go na dużym ogniu bo bardzo łatwo całość przypalić. Najlepiej użyć gęstej śmietanki jak do sosów – 30 lub 36 procentowej. Jeśli jesteś ciekawa jak to wygląda w praktyce zajrzyj na stronę food52.com, na której to właśnie autorka podzieliła się tym pomysłem. Wypróbuj go w swojej kuchni :)

Podobne artykuły