Szlifowanie powierzchni metalowych to czynność, z którą mamy do czynienia nie tylko w wyspecjalizowanych zakładach obróbki metalu, halach produkcyjnych czy warsztatach samochodowych, ale też w warunkach domowych. Czyszczenie barierki balkonowej, bramy wjazdowej czy innych elementów pokrytych korozją to tylko niewielki przekrój prac do których przydaje się popularna szlifierka kątowa. To popularne narzędzie jest chyba w każdym polskim domu, ale czy każdy z nas wie, jak się nią sprawnie i bezpiecznie posługiwać i jakie tarcze dobierać?
Pierwszym krokiem jest rozpoznanie metalu, który mamy zamiar obrabiać. Jego odmian jest wiele, dlatego wybór odpowiedniej metody szlifowania wcale nie jest taki łatwy. Kiedy już ustalimy, jakie tworzywo mamy obrabiać łatwiej będzie nam dobrać narzędzia i materiały ścierne. Znaczenie przy doborze metody ma również kształt elementu, który chcemy szlifować. W przypadku gdy powierzchnia jest duża zalecane jest użycie szlifierki oscylacyjnej, mimośrodowej lub urządzenia typu delta, sprawdzi się również ręczna szlifierka taśmowa. Małe elementy najwygodniej obrabiać na stołowej szlifierce taśmowej. Urządzenia te są wydajne i w miarę szybko się nimi pracuje. Niestety nie zawsze znajdują się one w domowym warsztacie.
Ze względu na uniwersalne zastosowanie szlifierka kątowa jest jednym z najbardziej popularnych elektronarzędzi znajdujących w warsztacie Nowaka i Kowalskiego. Uniwersalność kątówki polega na możliwości cięcia i szlifowania różnych tworzyw i powierzchni. Przy odpowiednio dobranej tarczy, kątówka nadaje się do szlifowania powierzchni metalowych, ale niestety nie zalicza się do najdokładniejszych metod. Jest tak dlatego, że działa na zasadzie obrotów, których liczba jest wysoka. Wpływa to pozytywnie na wydajność urządzenia i szybkość pracy, ale jednocześnie wymaga doskonałej precyzji operatora, bo każdy jego błąd może się skończyć niechcianym wgłębieniem lub dziurą w obrabianej powierzchni.
Typy kątówek:
Potocznie przyjęte nazwy “jednoręczna” i “dwuręczna” nie mają odzwierciedlenia w zasadach bezpieczeństwa ani zaleceniach producenta, bo ich wydajność sprawia, że zarówno małe, jak i duże urządzenia należy obsługiwać dwoma rękami.
Na rynku dostępny jest szeroki wybór ścierniwa do szlifierek kątowych:
Odpowiednio dobrana tarcza to przepis na lepszą wydajność pracy i bezpieczeństwo użytkownika szlifierki. Użycie elektronarzędzi nawet tych wydawałoby się łatwych w obsłudze wymaga wcześniejszego zapoznania się z instrukcją i zaleceniami producenta.
Kluczowe jest dopasowanie tarczy do rozmiaru szlifierki. W zależności od urządzenia dedykowane rozmiary tarcz mogą być różne. Założenie tarczy o otworze innym niż trzpień szlifierki grozi nie tylko uszkodzeniem urządzenia, ale może też poważnie zagrażać zdrowiu czy nawet życiu korzystającej z niego osoby. Ważne jest również, żeby tracza zmieściła się w osłonie, która chroni użytkownika przed odpryskami szlifowanego metalu oraz przed ewentualnym pęknięciem tarczy.
Nie ma uniwersalnej tarczy do szlifierki kątowej, która miałaby zastosowanie w obróbce różnych powierzchni. Każdy materiał posiada inną specyfikę i wymaga doboru konkretnego rodzaju ścierniwa. Przed założeniem tarczy należy sprawdzić czy na pewno jest ona przeznaczona do tworzywa, które chcemy obrabiać i nie dotyczy to tylko powierzchni metalowych, bo kątówki możemy używać także w obróbce innych materiałów.
Rodzaje tarcz możemy podzielić ze względu na obrabiane tworzywo, wyszczególniając kolejno tarcze do:
Jeżeli naszym celem jest cięcie należy wybrać cienkie tarcze o grubości od 1-3 mm, natomiast w przypadku kiedy chcemy szlifować należy dobrać grubość 5-6 mm. Różnica jest kluczowa i nie należy jej ignorować. Zastosowanie złej tarczy może uszkodzić obrabiany materiał i zagrażać zdrowiu operatora. Należy też sprawdzić, czy prędkość maksymalna tarczy jest dopasowana do najwyższych obrotów kątówki. Źle dopasowana przy zbyt dużej prędkości może się szybko przegrzewać, zużywać czy nawet pęknąć.
Stosowane do oczyszczania i odrdzewiania powierzchni metalowych. Istnieją różne odmiany szczotek do stali, stali szlachetnej czy aluminium. Wyszczególnia się szczotki garnkowe i tarczowe. Rodzaj szczotki różni się w zależności od obrabianego materiału. Ułożenie i formowanie drutu w szczotce różni się w zależności od zastosowania: