Suszona żurawina – poznaj zalety tej zdrowej przekąski!

Zdrowie Data publikacji: 20 maja 2022

Chyba każdy z nas lubi urozmaicać swoją dietę przeróżnymi przekąskami. Jednak często rzeczy, po które sięgamy, nie należą do najzdrowszych. Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową alternatywę?

Przekąski to już niemal stały element dnia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Podjadamy w sytuacjach towarzyskich, w pośpiechu, przed treningiem czy po prostu z nudów. W czołówce najczęściej wybieranych produktów znajdują się te najmniej zdrowe – pełne soli i cukru dodanego. Zamiast tego, warto przekonać się do suszonych owoców. Żurawina suszona bez cukru to jeden z najlepszych możliwych wyborów. Świetnie sprawdzi się w momencie pojawienia się niedużego głodu. Dlaczego warto po nią sięgać? Podpowiadamy, jak w prosty sposób urozmaicić swoją dietę o ten niezwykle odżywczy dodatek.

Właściwości suszonej żurawiny

Często trudno w sklepie znaleźć zdrową przekąskę. Większość dostępnych tam produktów zawiera takie dodatki jak olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Tymczasem, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie, należy codziennie dostarczać odpowiedniej ilość witamin i minerałów. Gdzie je znaleźć? Właśnie w suszonych owocach! Suszenie jako metoda przetwarzania owoców znana jest od wieków. Jej największą zaletą jest przedłużenie przydatności do spożycia danych zbiorów. Poddane tej obróbce owoce wyróżniają się niezwykle słodkim smakiem. Tak też jest w przypadku suszonej żurawiny bez cukru, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, ciast czy herbaty. Żurawina jest bogata w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu pokarmowego. Dlatego też pomimo kaloryczności, spożywanie suszonej żurawiny polecane jest dla osób na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na wielkość spożywanych porcji. Suszona żurawina kojarzona jest również jako najlepszy lek na infekcje pęcherza moczowego. Wykazuje ona działanie antybakteryjne i ułatwia wypłukiwanie bakterii z dróg moczowych. Ponadto, chroni przed miażdżycą oraz obniża ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej.

Jak wykorzystać suszoną żurawinę?

Suszona żurawina ma bez wątpienia wiele zalet. Najczęściej spożywana jest samodzielnie. Jej owoce są na tyle słodkie, że mogą z powodzeniem zaspokoić ochotę na czekoladowy batonik. To jednak nie wszystko! Suszona żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań serwowanych na śniadanie – owsianki, musli czy jogurtu naturalnego. Jeśli nie przepadasz za słodkimi potrawami, nic straconego. Żurawina w postaci konfitury pasuje również do wytrawnych dań z mięsa. Można ją także wykorzystać do przygotowania nalewki lub pełnego witamin soku. Taki napój będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty. Sięgnij po niego, jeśli chcesz naturalnie wzmocnić swoja odporność.

Jak widać, suszona żurawina bez cukru ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Równie długa jest lista jej zalet. Dlatego jeszcze dzisiaj uzupełnij swoje zapasy w ten niezwykle zdrowy produkt. Idealnie dopełni zdrową dietę całej rodziny.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły