Przepis na ekspresową frittatę

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-03-07 / Aktualizacja: 2022-03-28

Frittata to włoski danie na bazie jajek, które przypomina omlet. Frittatę przygotowuje się z wieloma różnymi dodatkami. To sprawia, że jest to idealne danie do opróżnienia lodówki. Frittata przyjmie praktycznie wszystko.

Składniki

  • 6 dużych jaj
  • 200 g brokuła
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 ostra papryczka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki parmezanu tartego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Frittatę przygotujemy w piekarniku, dlatego już możesz zacząć go rozgrzewać do 160 stopni Celsjusza. Następnie przygotuj sobie najlepiej okrągłe naczynie do pieczenia. W drugiej kolejności potrzebna będzie nam patelnia.

Cebulkę pokrój, brokuła podziel na mniejsze kawałki i umyj. Pokrój również ostrą papryczkę na kawałki i pomidorki koktajlowe na patelni. Następnie podsmaż wszystkie warzywa na patelni. Zalej rozbełtanym jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.

Następnie przełóż całość do naczynia do pieczenia. Posyp tartym parmezanem i piecz kolejne 5 minut w piekarniku tak by ser się rozpuścił.

Gotowe :) Prawda, że prosto i szybko?

Podobne artykuły