Pasteryzowanie słoików na sucho w piekarniku

Porady Data publikacji: 30 maja 2021 / Aktualizacja: 2024-09-10

Podczas robienia przetworów na zimę jedną z czynności, którą musimy wykonać jest pasteryzacja słoików. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory nie zepsują się. Najczęściej robimy to w prosty babciny sposób. Na dnie dużego garnka układamy ręczniki kuchenne. Wlewamy wodę, a następnie wkładamy do garnka słoiki z przetworami, tak by woda nie sięgała do nakrętki. Następnie gotujemy je. Czynność ta jest dość pracochłonna. Do tego wyjmując i wkładając słoiki musimy uważać, aby nie poparzyć się. Dlatego tym razem zaproponujemy Wam inny sposób na pasteryzowanie słoików w piekarniku. Jest dużo prostszy i równie skuteczny.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku

Pasteryzowanie jest bardzo ważną czynnością podczas robienia przetworów. Pozwala ono zakonserwować żywność, a to sprawia, że nasze przetwory nie zepsują się przez zimą. W ten sposób mogą być zdatne do spożycia nawet przez kilka lat. Robiły to już nasze babcie i prababcie. I według ich metody robimy to nadal dzisiaj.

Nie miały one dostępu do nowoczesnych urządzeń kuchennych takich jak piekarnik. Dlatego musiały pasteryzować na mokro. My dzisiaj możemy skorzystać z dobrodziejstw, które mamy w swojej kuchni i za pomocą piekarnika pasteryzować na sucho słoiki z przetworami.

Pamiętajmy o tym, że pasteryzować w piekarniku możemy jedynie słoiki zakręcane, tak zwane twist off. Słoików z gumką (weków) w ten sposób pasteryzować nie należy. Suche powietrze w piekarniku sprawia, że gumki w słoikach wekach partacieją i przestają stanowić odpowiednie uszczelnienie. Przez to nasze przetwory mogą się zepsuć.

Blachę, na której będziemy układać słoiki również najlepiej jest wyłożyć kuchennym ręcznikiem. Słoiki również w tym przypadku nie powinno bezpośrednio jej dotykać, tak samo jak nie powinny stykać się razem ze sobą.

Piekarnik do wekowania słoików nagrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza. W tym momencie jednak uważamy. Jeśli do słoików na weki włożyliśmy gorące przetwory, wtedy wkładam je do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Jeśli jednak wekujemy produkty zimne, wtedy wkładamy je do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go wraz ze słoikami. Zapobiegniemy w ten sposób pęknięciom słoika.

Po 30 minutach wekowania słoików w piekarniku wyłączamy go i uchylamy drzwiczki. Pozwalamy wystudzić się piekarnikowi wraz z przetworami przez godzinę. Po tym czasie możemy już schować je do naszej domowej spiżarni.

Wyparzanie słoików w piekarniku

Zanim do słoików włożymy przetwory najpierw musimy je wyparzyć. Do tej czynności również możemy wykorzystać nasz piekarnik. Zazwyczaj również do tego wykorzystujemy wrzątek. Również w tej sytuacji można się bardzo łatwo poparzyć. Dlaczego więc nie wykorzystać piekarnika?

Słoiki oczywiście powinny być czyste. Następnie wkładamy je do piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 100 stopni Celsjusza. Następnie wyparzamy w ten sposób słoiki w piekarniku przez 25 minut.

Podobne artykuły