Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Ma ona wiele praktycznych zastosowań!

Porady Data publikacji: 09 marca 2022 / Aktualizacja: 2022-03-14

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele ciekawych zastosowań. Nie należy jednak mylić jej z wodą po ogórkach konserwowych. Ta w swoim składzie będzie zawierała ocet, dzięki czemu bez trudu ją rozpoznamy zerkając na etykietę słoika z ogórkami. Jeśli jednak mamy prawdziwe kiszonego ogórki, to wtedy po ich wykorzystaniu zalewę możemy ponownie wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Picie wody po ogórkach kiszonych jest zdrowe 

Zapewne wiele osób jeszcze z czasów studenckich pamięta kojące działanie wody po ogórkach na dolegliwości dnia następnego. To prawda, pomaga ona w leczeniu objawów kaca. Warto ją jednak pić również w innych sytuacjach. 

Doskonale wiemy o tym, że warto spożywać probiotyki, a więc produkty kiszone, które zawierają kwas mlekowy powstały w procesie fermentacji. Mają one korzystny wpływ na nasz organizm. Wspomagają florę bakteryjną jelit, a dzięki temu wzmacniają naszą odporność i przyczyniają się do lepszego trawienia pokarmów. 

Picie wody po ogórkach kiszonych oddziałuje na nas tak, jakbyśmy jedli same ogórki. Co więcej, sok taki zwłaszcza po schłodzeniu jest bardzo orzeźwiający. Świetnie sprawdza się podczas upałów. Jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych napojów, to możecie rozcieńczyć go wodą. 

Pamiętajcie jednak, że woda taka zawiera dużo soli. Dlatego nie wszyscy powinni ją pić, a już na pewno nie w dużych ilościach. Do takich osób należą choćby osoby z nadciśnieniem czy cierpiące na niewydolność nerek. 

Do zakwaszania potraw

Wodę po ogórkach kiszonych możesz wykorzystać do zakwaszania potraw. Zwykle podczas gotowania zupy ogórkowej odlewamy samą wodę, aby później w razie potrzeby móc jej dodać i zwiększyć kwaśność wywaru. 

Sposób ten wykorzystać możemy również w przypadku innych dań. Sałatka z sosem, do którego dodamy wody po ogórkach kiszonych będzie kwaśniejsza i bardziej orzeźwiająca. 

Schłodzona świetnie sprawdzi się jako dodatek do chłodników. Chłodnik z ogórków czy buraków będzie dzięki niej bardziej wyrazisty w smaku. Możemy dodać jej również do mizerii zamiast soku z cytryny. 

Gdy dusisz lub pieczesz mięso, to dodatek tej wody może poprawić jego smak i aromat. Jeśli dodasz jej do marynaty, wtedy mięso będzie miększe. 

Jest ona dobrą alternatywą dla produktów, które zwykle wykorzystujemy do zakwaszania potraw. Jeśli nie mamy pod ręką cytryny lub octu, wtedy możemy sięgnąć właśnie po wodę z ogórków kiszonych. 

Woda po ogórkach kiszonych na trądzik

Maseczka z kiszonej kapusty to stary sprawdzony sposób na cerę trądzikową. Takie samo działanie ma woda po ogórkach kiszonych. Dlatego jeśli masz problem z trądzikiem, to nasącz delikatnie gazę wodą z ogórków. Nałóż ją na oczyszczoną twarz na 15-20 minut, a po tym wszystkim zmyj ją. 

Do czego lepiej jej nie używać?

Możemy spotkać się z wieloma poradami dotyczącymi użycia wody po kiszonych ogórkach. Nie wszystkie warto jednak wprowadzać w życie. Jednym z takich pomysłów jest zakwaszanie gleby.

Niektóre rośliny lubią kwaśną glebę, ale wykorzystywanie wody po ogórkach nie jest najlepszym pomysłem na jej zakwaszanie. Zawiera ona dużo soli, a zasolenie gleby jest bardzo dużym problemem dla wielu roślin. Uniemożliwia im ono pobieranie z ziemi wartości odżywczych. Zmniejsza również ich odporność na szkodniki i choroby. Ostatecznie może prowadzić do obumarcia.

Podobne artykuły