Oto danie na nietypowe naleśniki zwijane w ślimaki, faszerowane mięsem mielonym i warzywami a wszystko polane sosem muszkatołowym.
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szk. maki pszennej
1 całe jajko
Sól
½ szk. wody gazowanej
1 szk. mleka
Składniki na farsz:
30 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 papryka czerwona
3 ogórki konserwowe
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu
Sól
½ łyżeczki papryki ostrej
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szk. mleka
Sól
Pierz
Gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę i mieszając stopniowo mleko. Ciasto nie może być gęste ani za rzadkie. Smażymy naleśniki na patelni lub naleśnik arce.
Cebule obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy papryka oraz solą. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz ogórki. Dziesięć minut smażymy, następnie dodajemy przecier oraz ketchup, dwie minuty gotujemy.
Gotowy farszem smarujemy całą powierzchnie każdego naleśnika, zwijamy w roladę i kroimy na 10 cm kawałki.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym krojoną częścią do góry.
Pozostał nam do zrobienia sos, masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę mieszając cały czas żeby nie powstały nam grudki, wlewamy stopniowo mleko, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wsypujemy starty na tarce o dużych oczach żółty ser. Gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera i polewamy sosem naleśniki.