Czy można mrozić masło?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-11-07

Czy można mrozić masło na zapas w zamrażarce i spożyć je po rozmrożeniu? Ile czasu zamrożone masło jest przydatne do spożycia? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć Ci na te pytania.

Czy można mrozić masło?

Można mrozić masło i warto to robić. Zwłaszcza, gdy kończy się jego data przydatności do spożycia. Wtedy warto zamrozić kostkę masła, aby przedłużyć jej świeżość i jej nie wyrzucać. Nie musimy nawet rozwijać go z opakowania. Wystarczy, że włożymy je do zamrażarki tak po prostu, jak je mamy ze sklepu.

Co więcej, nie wpływa to na smak masła po rozmrożeniu. Jest ono tak samo dobre, bo to tylko zamrożony tłuszcz. Dlatego jeśli kupujesz zwykle więcej masła nie musisz trzymać go w lodówce, a w zamrażarce. Wtedy nie tylko nie musisz się martwić jego terminem przydatności do spożycia, ale też zwalniasz trochę miejsca w lodówce.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Oczywiście jeśli nie zużywasz dużo masła wtedy szkoda rozmrażać cała kostkę. Dlatego przed zamrożeniem masło możesz podzielić na mniejsze kawałki i zamrozić je w tej formie. Dzięki temu możesz zużyć tylko kawałek, gdy jest potrzebny. Szybciej się też rozmrozi. Do smażenia, nawet zamrożoną kostkę możesz wrzucić na patelnię na mały ogień, a bardzo szybko się rozmrozi i rozpuści.

Jak długo zamrożone masło jest przydatne do spożycia?

Zamrożone masło jest przydatne do spożycia nawet przez rok. Warto jednak kupić taką ilość, aby zużyć ją w ciągu pół roku. To bezpieczny czas, w którym masło nie powinno się zepsuć i będzie nadal przydatne do spożycia. Masła raz rozmrożonego nie zamrażamy ponownie.

Podobne artykuły