Uszka z pieczarkami lub pierogi z pieczarkami to potrawy świąteczne, które często można spotkać na stołach w wielu rodzinach, w których podczas uroczystości uczestniczą dzieci. Nie powinno im się podawać grzybów, a jednak chciałyby spróbować wszystkiego, co jedzą dorośli. Dlatego również u nas w rodzinie przygotowuje się wersję alternatywną takich dań z pieczarkami zamiast zwykłych leśnych grzybów. Powstaje jednak pytanie, czy mielić pieczarki do uszek?
Powiem Wam, jak zwykle ja to robią i wychodzą smaczne. Jest też inny sposób, który wiele osób wykorzystuje. Ja jednak zawsze podsmażam je i czekam, aż puszczą wodę. Dodaję cebulkę i na małym ogniu smażę, aż woda odparuje. Wtedy już po przestudzeniu mielę je w maszynce do mięsa. Gdy robię krokiety z grzybami w wersji pieczarkowej dla dzieci, mielę je oczywiście wraz z kapustą.
Jest też drugi sposób, który wiele osób wykorzystuje w swojej kuchni i jest on również skuteczny i dobry. Pieczarki ściera się na dużych oczkach, a następnie podsmaża. Dodam od siebie, że pieczarki dużo lepiej smakują podsmażone na maśle klarowanym, niż na oleju. Takich pieczarek nie trzeba już mielić, ale jeśli ktoś lubi mniejszą teksturę w nadzieniu, to może je zblendować.