Kurczak z fasolką szparagową

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-09-02 / Aktualizacja: 2022-03-28

Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

6 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
  3. Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
  4. Warzywa łączymy z mięsem.
  5. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.
  6. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
  7. Smacznego.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Podobne artykuły