Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.
6 porcji 30 minut czas przygotowania
Składniki
1 filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
3 marchewki
1 papryka czerwona
½ kg fasolki szparagowej
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Olej do smażenia
Sól
Szczypta chili
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
Warzywa łączymy z mięsem.
Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.