Kotlety drobiowe z marchewką

Kategoria: Bez kategorii
Data publikacji: 2022-07-20

Połączenie tych składników, to prawdziwe dzieło kulinarna. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłam, dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na kotlety pod pierzynką.

6 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 10 dag sera żółtego, kilka pomidorków koktajlowych
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso myję, osuszam kroję w plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Kotlety smażę an rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki, pietruszki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa solę, dodaję do cebuli i smażę. Po usmażeniu studzę, przekładam do naczynia, łączę z majonezem oraz ketchupem. Dokładnie mieszam, nakładam na każdy kotlet.
  3. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, układam pokrojone na połówki pomidorki, posypuję wierzch kotletów. . Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.
  4. Kotlety gotowe.
  5. Smacznego

Zaskocz swoje dzieci listem od Mikołaja lub wideo!

Podobne artykuły