Jeśli robisz zapasy i okaże się, że jakiemuś produktowi minęła data przydatności do spożycia, to warto zastanowić się czy na pewno trzeba go wyrzucić.
Jest wiele produktów, które zwykle są przydatne do spożycia dłużej niż wskazuje na to data ważności na opakowaniu. Jeśli przechowywaliśmy je w odpowiedni sposób to warto przed wyrzuceniem sprawdzić, czy produkt na pewno się zepsuł.
Sery często zachowują świeżość dłużej niż wskazywałaby na to data przydatności do spożycia. Sery miękkie można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a twarde nawet przez kilka miesięcy. Obejrzyj dokładnie ser czy nie ma on śladów pleśni. Oczywiście rozpakowany wcześniej ser szybciej się psuje, dlatego warto przechowywać go w szczelnych pojemnikach.
Produkty takie zazwyczaj mają długi termin przydatności do spożycia, ale również często są świeże jeszcze dłużej niż wskazywałaby na to data. Mogą one nadawać się do spożycia nawet dwa lata po dacie zapakowania, która widoczna będzie na opakowaniu. Warto więc dokładnie je sprawdzić, powąchać i zobaczyć jak wygadają.
Produkty suche takie jak makaron i ryż zachowują świeżość na długo. Muszą być tylko przechowywane szczelnie zamknięte w suchym otoczeniu. Ryż można tak przechowywać nawet do 5 lat, a makaron do 2 lat.
Z pewnością macie sporo przypraw. Ciekawe czy sprawdzacie w ogóle jaki mają one termin przydatności. Jeśli tak i wrzucacie je po nim to warto to przemyśleń. Przyprawy w większości są świeże przez bardzo długi czas o ile przechowujemy je odpowiednio i nie dostanie się do nich wilgoć.