Kasztanowiec jest popularnym w Polsce drzewem. Jednak należy odróżnić kasztanowiec od kasztanu. Kasztanowiec pochodzi z rodziny drzew bukowatych, a kasztan z mydleńcowatych. To co spotykamy na naszych ulicach to kasztanowce, a ich owoców nie jemy. Za to możemy wykorzystać je w inny sposób. Kasztany również można spotkać w niektórych rejonach kraju, ale ze względu na to, że wolą cieplejszy klimat nie są tak popularne. Ich owoce znamy za to jako kasztany jadalne.
Kasztany jadalne można spotkać w Polsce, ale nie wszędzie. Znajdują się w cieplejszych rejonach kraju, potrafią wytrzymać temperaturę do -30 stopni Celsjusza. Kasztan jadalny bardzo łatwo odróżnić od kasztanowca. Patrząc na liście w kasztanie jadalnym będą one ząbkowate i pojedyncze, a nie długie i złożone jak w przypadku kasztanowca. Zwróćcie uwagę na zdjęcie powyżej, w przypadku kasztanowca owoc jest pokryty kolczastą skorupką, a w przypadku kasztana jadalnego jest to dużo większa kolczasta torebka z mnóstwem długich kolców. Różnią się też same owoce, na pewno dobrze rozpoznajecie ciemny owoc kasztanowca, kasztan jadalny jest jaśniejszy i smuklejszy.
Skoro jesteśmy przy kasztanach jadalnych warto wspomnieć, że są bardzo dobre dla zdrowia. Wzmacniają naczynia krwionośne, łagodzą problemy trawienne. Kobiety na pewno zainteresuje to, że mogą zwalczać obrzęki nóg, żylaki, a nawet cellulit. Wypłukują one z organizmu toksyny, zapobiegają skurczom mięśni, hemoroidom i innym schorzeniom. Zawierają enzym, który poprawia elastyczność naczyń włosowatych i uszczelnia je. Dzięki temu poprawia napięcie skóry redukując zmarszczki, zapobiega żylakom i zwalcza cellulit. Aby zyskać to wszystko wystarczy spożywać kasztany np. w formie nalewki, ale nie każdy przecież może codziennie pić alkohol. Dlatego przygotujemy z kasztanów suplement diety w proszku, który będziemy mogli dodawać do różnych potraw.
Przygotowanie kasztanów w proszku
Wystarczy, że weźmiesz kilkanaście kasztanów jadalnych i upieczesz je w piekarniku. Gdy ostygną zmiel je na proszek, który teraz możesz dwa razy dziennie dodawać do różnych potraw, które jesz. Dzięki temu będziesz czerpać z ich niesamowitych właściwości.
Dużo częściej na naszych ulicach spotkamy jednak owoce kasztanowca, czyli te, które nie są jadalne. To nie szkodzi i tak możemy wykorzystać je na wiele sposobów i warto je zebrać do woreczka podczas jesiennego spaceru.
Aktywne składniki kasztanowca pobudzają krążenie krwi. Wystarczy dodać 10 łyżek proszku z kasztanów do swojej kąpieli. Dzięki temu poprawisz wygląd swojej skóry.
Kasztany pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoika i zalej wódką. Wódka to bardzo dobry rozpuszczalnik, powstanie w ten sposób ciemny roztwór, który będziemy stosować na skórę. Może pamiętacie jak babcie robiły podobny środek z jarzębiny. Po dwóch tygodniach mieszanka będzie gotowa do użycia na popękane naczynka. Najlepiej robić to wieczorem, ale pamiętaj by po upływie 14 dni odsączyć samą wódkę, a kasztany wyrzucić!
Zrobienie maseczki z kasztana jest bardzo proste, ale najpierw musimy przygotować sobie proszek kasztanowy. Robimy to tak samo jak w przypadku kasztanów jadalnych. Do proszku dodajemy trochę oliwy lub wody i nakładamy taką maseczkę na twarz na 10 minut. Świetnie sprawdza się w przypadku cery suchej jak i tłustej.
Kasztany mają właściwości regenerujące zniszczone włosy. Zrób z nich wywar do mycia włosów i zacznij stosować razem z szamponem.
Kasztan zawiera wiele cennych składników, które pomogą nam dbać o naszą urodę. Zrób z nich proszek i dodaj oliwy z oliwek, a następnie użyj ich jako balsamu do masażu ciała.
Świetnie nadaje się do cery naczyniowej. Pomoże ci zadbać o skórę – ujędrnia, wzmacnia, poprawia wygląd i kondycję skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i przywraca elastyczność skórze. Posiada też właściwości myjące. Jak je wykonać zobaczysz tutaj.
Źródła