13 stycznia 2022

Jak wybrać najlepszy podkład pod tort?

Tort jest atrakcją wielu imprez: urodzinowych, imieninowych, weselnych, a nawet komunijnych. Jednak nawet ten stworzony z najlepszych składników i najpiękniej ozdobiony na nic się nie przyda, jeśli nie będzie mógł opuścić cukierni czy kuchni, w której powstał. Jak go przetransportować na miejsce danego wydarzenia bez jakiegokolwiek uszczerbku? Pomocne mogą okazać się podkłady pod tort. Co to jest? Jakie są ich rodzaje? Czym się kierować przy wyborze najbardziej odpowiedniego? Gdzie można je kupić? O tym poniżej — zapraszamy do lektury!

Podkładki pod tort — czym dokładnie są?

Elegancja danego wypieku zależy nie tylko od samych dekoracji, ale także od formy jego podania. Tort wniesiony na salę pełną gości na plastikowej tacy czy drewnianej desce do krojenia zniszczy cały efekt uzyskany poprzez zdobienia. Aby tego uniknąć, warto wykorzystać podkłady pod tort.

Co to takiego? Podkład pod tort to typ specjalnej tacki, służący do efektownego podawania wypieków. Cechuje się on odpowiednią wytrzymałością przy jednoczesnym estetycznym wykończeniu, dzięki czemu jest równie praktyczny, co gustowny. Zapewnia nie tylko odpowiednią oprawę, ale również doskonałe bezpieczeństwo wypieku przy jego przenoszeniu. Pozwala bowiem na uzyskanie stabilnego podłoża, dzięki któremu tort się nie przesuwa, a możliwości jego transportu wzrastają.

Czym się kierować przy wyborze podkładu pod tort?

Wybierając podkład pod tort, warto kierować się kilkoma aspektami, które będą decydowały o jego późniejszej praktyczności. W sprzedaży dostępnych jest bowiem wiele modeli, wyróżniających się inną wielkością czy grubością, ale także innym kształtem, fakturą, a nawet kolorem. Wszystkie te szczegóły są niezwykle ważne przy wyborze podkładu do konkretnego typu ciasta.

Podkłady pod tort o niewielkich wymiarach nie muszą być grube. Jeśli waga wypieku jest niewielka, wystarczą proste tacki z kilkuwarstwowej tekstury falistej. Gdy zaś wypiek jest pokaźny i składa się z kilku poziomów, podstawa pod tort musi cechować się większymi i grubszymi wymiarami. Zbyt cienka mogłaby się złamać, powodując tym samym upuszczenie tortu. 

Poza odpowiednią wytrzymałością i wymiarami ważny jest również sam kształt, jaki ma dana podkładka pod tort. Sklepy z akcesoriami cukierniczymi proponują różne rozwiązania, m.in. kwadratowe, prostokątne i okrągłe. Dostępne są one w prostych formach, a także w modelach z ozdobnymi brzegami, co pozwala na ich lepsze dopasowanie do swoich oczekiwań. 

Co więcej, cechuje je także inna kolorystyka i ozdobność. Tworzone są zarówno w połysku, jak i macie. Najpopularniejsze są w odcieniach srebrnych i złotych, ale można je znaleźć także w bieli, czerni czy z ciekawymi nadrukami. Dostępne są również modele z ozdobnymi obramowaniami, które świetnie podkreślają ułożony na nich tort.

Bardzo ważnym aspektem są także certyfikaty, jakie posiadają wybierane podkłady pod ciasto. Muszą one spełniać podstawowe wymogi, jakimi są odpowiedniej jakości materiały wykonania. Konieczne jest potwierdzenie dopuszczenia danego produktu do kontaktu z żywnością — da to bowiem gwarancję bezpieczeństwa zdrowia, jak również stałość smaku wypieku. Dobre jakościowo materiały, z jakich powstał dany podkład, zapewnią im także właściwą trwałość, szczególnie pod kątem odporności na wilgoć.

Podkład pod tort: gdzie kupić?

Jak już wyżej wspomnieliśmy, podkładka pod tort odgrywa dużą rolę w samym transporcie wypieku, ale i jako gustowna forma podania. Gdzie ją nabyć, aby zyskać dobry jakościowo produkt? Wartym uwagi miejscem są internetowe sklepy z akcesoriami i dodatkami cukierniczymi, takie jak Sklep Polmarkus. Kupując w tego typu miejscu, zyskamy gwarancję odpowiedniej trwałości produktów oraz obszerny wybór, pozwalający na dobranie podkładów do własnych upodobań. Zakupy online mogą okazać się strzałem w dziesiątkę, pozwalając na zapoznanie się z różnymi możliwościami.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!