Jak ugotować kalafior aby zapobiec unoszeniu się brzydkiego zapachu?

Podczas gotowania kalafiora w kuchni unosi się dość nieprzyjemny zapach. Wielu osobom może on przeszkadzać. Na szczęście można go uniknąć. Wystarczy wiedzieć w jaki sposób go ugotować. Dlatego nie warto z tego powodu z niego rezygnować. Jest to bowiem bardzo cenne warzywo dla naszego zdrowia.

Kalafior jest niskokaloryczny. Na diecie możesz jeść go dowolne ilości bo w 100 g znajdziemy zaledwie 23 kcal. Świetnie nadaje się jako uzupełniacz do obiadu. Dzięki niemu nie odejdziesz od stołu głodna, a bilans kaloryczny i tak będzie niski. Oprócz tego kalafior ma bardzo silne właściwości antynowotworowe, dużo silniejsze od innych warzyw. Znajdziemy w nim rónież witaminę C, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, witaminę B6, A, E, K orz kwas foliowy. Kalafior jest też źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu

Związki siarki obecne w kalafiorze uwalniane podczas gotowania odpowiadają za jego nieprzyjemny zapach. Na szczęście można je zneutralizować. Jednym z popularniejszych sposobów jest dodanie do wody, w której go gotujemy łyżeczki sody oczyszczonej. Drugim sposobem jest dodanie szklanki mleka, które wpłynie jednak trochę na smak kalafiora. Będzie on bardziej wyrazisty, ale jeśli smak tego warzywa Ci odpowiada to z jego wzmocnieniem też nie powinnaś mieć problemu.