Jak rozmrozić rybę? Można zrobić to na wiele sposobów, ale tak naprawdę nie wszystkie są skuteczne i zdrowe. Warto pamiętać o tym, że przez nieprawidłowo rozmrożoną rybę może dojść do zatrucia pokarmowego. Dlatego warto wiedzieć, jak zrobić to poprawnie.
Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, mięso powinno być rozmrażane szybko i tuż przed przygotowaniem. Ryba jest jednak zbyt delikatna, aby włożyć ją do ciepłej wody. Mięso zaczęłoby się ścinać, a to popsułoby nam całe danie. Co w takiej sytuacji zrobić?
Mamy dwie możliwości. Jeśli chcemy rozmrozić rybę szybko, to powinniśmy zrobić to w zimnej wodzie. Tak, wystarczy napełnić miskę zimną wodą z kranu i umieścić w niej rybę. Miskę najlepiej pozostawić pod zlewem i pozostawić włączony kran, tak by niezbyt dużym ciśnieniem świeża zimna woda cały czas wypełniała miskę i przelewała się przez jej brzeg do zlewu. Ryba oczywiście powinna być zamknięta np. w szczelnej plastikowej torebce.
Drugi sposób jest bardzo dobry pod warunkiem, że mamy dużo czasu. Rybę przekładamy z zamrażarki do lodówki. W ten sposób rozmrozi się po kilku godzinach, a niska temperatura zapobiegnie namnażaniu się bakterii.