Jak przechowywać podstawowe owoce i warzywa, aby szybko się nie psuły

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 22 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Przygotowaliśmy dla Was kompleksowy poradnik, w którym podpowiemy Wam jak przechowywać najczęściej kupowane owoce i warzywa tak by jak najdłużej zachowały świeżość.

Jeśli kupujesz owoce lub warzywa z myślą, że mają one długo wytrzymać, najlepiej wybrać sztuki, które nie są jeszcze zbyt dojrzałe. Wtedy przez chwilę możemy je potrzymać na wierzchu. Zanim jednak całkiem dojrzeją warto je odpowiednio zabezpieczyć, aby wytrzymały dłużej. Jak? Zobaczcie poniżej.

Pamięta też, że niektóre owoce nie należy przechowywać obok siebie, a już na pewno nie należy łączyć ich z warzywami.

Jabłka

Jeśli chcesz by jabłka maksymalnie zachowały swoją świeżość to najlepiej jest przechowywać je w lodówce. Przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć. Włóż je do woreczków lub osobnej przegrody w lodówce.

Gruszki

Gruszki należy przechowywać tak samo jak jabłka – w lodówce. To pomoże zachować im świeżość przez maksymalny czas. Jeśli pozostawisz je na wierzchu, będą przydatne do spożycia zaledwie przez kilka dni, potem mogą zacząć się już psuć.

Banany

W przypadku bananów jest trik, który warto znać. Nie wkładamy ich do lodówki, tak jak gruszki czy jabłka. Bierzemy za to folię spożywczą i owijamy nią kiść. Dzięki temu będą dłużej świeże.

Cytryny

Dobrą metodą jest zanurzenie ich w wodzie, która blokuje dopływ tlenu do cytryn, a więc dłużej zachowują swoją świeżość. Można je też schować do lodówki, ale ja preferuję innych sposób. Cytryny zużywam zazwyczaj do wody lub drinków. Dlatego wyciskam z nich sok do foremki na kostki lodu i zamrażam. Następnie takie cytrynowe kostki wrzucam do napojów.

Kiwi

Kiwi to owoc, który najdłużej zachowa swoją świeżość w lodówce tak jak poprzednie propozycje.

Pomarańcze

Pomarańcze tak jak inne cytrusy najlepiej przechowywać w lodówce jeśli chcemy wydłużyć ich przydatność do spożycia. Temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni dlatego jeśli mamy też chłodną piwnicę, również możemy je tam trzymać.

Pomidory

Pomidory należy trzymać z dala od owoców takich jak jabłka czy banany. Nie należy trzymać ich w lodówce bo to zabija ich smak i hamuje proces dojrzewania. Nawet gdy następnie wyjmiemy je z lodówki wcześniej, nie dojrzeją już bardziej. Najlepiej przenieść je do najchłodniejszego miejsca, które mamy w domu, ale takiego, w którym temperatura jest wyższa niż w lodówce.

Ogórki

Ogórki również powinny leżeć oddzielnie, a już na pewno nie przy bananach czy pomidorach. Można je też trzymać w lodówce.

Sałata

Jeśli chcesz by sałata dłużej była świeża umyj ją i podziel na liście. Następnie włóż je do pojemnika przekładając co kilka warstw papierowymi ręcznikami. Pojemnik włóż do lodówki.

Ziemniaki

Ziemniaki czują się najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego większość z nasz przechowywała je przez zimę w piwnicy. Kiedyś było to normą, ale odkąd zakupy są tak proste, a w sklepach jest wszystko, mało kto robi zapasy. Dzisiaj możecie do tego wrócić.

Cebula

Cebulę możesz przechowywać podobnie jak czosnek podwieszoną w pończosze w temperaturze pokojowej. Cebula również potrzebuje dobrej cyrkulacji powietrza, aby zachować świeżość.

Czosnek

Czosnek najlepiej przechowywać w tak zwanym warkoczu lub pończosze. Powinien wisieć w suchym miejscu, tak by cyrkulacja powietrza wokół niego nie była zakłócona. W ten sposób przetrwa najdłużej.

Włoszczyzna

Ja włoszczyznę po prostu obieram, kroję i zamrażam. Potem dodaję ją do zupy. Jeśli nie chcesz ich zamrażać, włoszczyzna obrana może w lodówce poleżeć nawet do dwóch tygodni.

Podobne artykuły