Rzeżucha w skorupkach to dekoracja na Wielkanoc, którą potem można swobodnie skonsumować dodając rzeżuchę do kanapek, sałatek czy zdobiąc nią przystawki.
Zrobienie tej dekoracji jest bardzo proste. Będziemy oczywiście potrzebować do tego nasion rzeżuchy oraz jajek. Do tego wata bawełniana jako podłoże.
Jajka wcześniej możemy ugotować na twardo. Oczywiście możemy zrobić rzeżuchę również w wydmuszkach, dzięki czemu jajko będzie wyższe. Pamiętajcie jednak wtedy o tym, aby wydmuszki sparzyć.
Następnie część waty namaczamy i wkładamy do skorupki. Jajka z watą możemy przełożyć do wytłaczanki lub kieliszków do jajek.
Potem do każdego jajka wsypujemy nasiona rzeżuchy. Może być ich sporo, nie musimy się martwić ilością.
Teraz pozostaje nam już tylko odstawić naszą dekorację i poczekać, aż rzeżucha wykiełkuje i urośnie. Możemy ten proces przyśpieszyć przykrywając ją np. plastikową butelką po wodzie mineralnej ucinając najpierw jej dno.
Nie musimy długo czekać na efekty naszej dekoracji, bo już po tygodniu kiełki rzeżuchy wyrosną z naszej waty. Dlatego dekorację naszą najlepiej zrobić napóźniej tydzień przez Wielkanocą.
Jeśli chcemy rzeżuchę możemy posadzić również w ziemi ogrodowej. Urośnie ona równie szybko.