7 stycznia 2022

Jak długo smażyć pieczarki?

Ile czasu smażyć pieczarki, aby były idealne? Są one dodatkiem do wielu potraw. Są również bardzo łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, jeśli porównamy je z innymi grzybami. Dlatego też bardzo często można znaleźć je w naszej kuchni. Podczas ich przygotowanie powstaje jednak pytanie, jak długo smażyć pieczarki? Dzisiaj postaramy się na nie odpowiedzieć.

Jak długo smażyć pieczarki?

Tak naprawdę nie można podać konkretnego czasu, który moglibyście ustawić na minutniku kuchennym i po nim pieczarki byłyby gotowe. To, jak długo będziemy je smażyć zależy od ich wielkości i od tego, jak mocno je pokroimy. Jest jednak prosta zasada, której wystarczy się trzymać i dzięki temu pieczarki zawsze usmażą się idealnie.

Jak z pewnością zauważyliście, pieczarki podczas smażenia tracą wodę. Dlatego smażąc je najpierw powinniśmy poczekać, aż wypłynie z nich woda. Znajdzie się ona na patelni i teraz pozostaje nam tylko smażyć je dalej na mniejszym ogniu, aż woda odparuje. Pozbawione jej pieczarki ładnie nam się podsmażą, staną się rumiane i apetyczne.

Pieczarki można jeść surowe

Pieczarki można jeść surowe, chociaż upieczone, usmażone lub ugotowane są znacznie lepsze. Fakt ten jednak jest dla nas przydatny podczas ich obróbki termicznej. Grzyby leśne musimy odpowiednio długo gotować. W przypadku pieczarek nie ma to znaczenia, dlatego nawet jeśli będziemy smażyć je zbyt krótko, to nic się nie stanie.

Czy trzeba obierać pieczarki przed usmażeniem?

Nie trzeba obierać pieczarek. Wystarczy, że dobrze je umyjemy. To jednak zależy jedynie od nas samych. My osobiście zawsze je obieramy. Jeśli jednak zależy Wam na czasie, to możecie tę czynność pominąć.

Szybkie krojenie pieczarek

Na koniec mamy dla Was dwa triki, które ułatwią Wam przygotowanie pieczarek. Pierwszy z nich dotyczy ich krojenia. Jeśli chcecie zrobić to naprawdę szybko i pokroić pieczarki w plasterki, to użyjcie do tego krajalnicy do jajek. Świetnie się sprawdza. Należy jednak pamiętać, aby w sklepie nie wybierać zbyt dużych pieczarek, które mogłyby do niej się nie zmieścić.

Przygotowanie pieczarek do farszu

Jeśli przygotowujecie pierogi z pieczarkami lub uszka, to ten trik z pewnością Wam się przyda. Dzięki niemu pieczarki będą smaczniejsze. Nie mielcie ich w maszynce do mielenia mięsa. Zetrzyjcie je na tarce na średnich oczkach, a następnie podsmażcie. Dzięki temu pieczarki będą smaczniejsze, niż mielone. Spróbujcie, a sami się o tym przekonacie!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!