Nie zawsze po otwarciu lodówki wita nas przyjemny zapach. Aromaty różnych produktów i potraw mieszają się ze sobą, nie rzadko tworząc nieprzyjemne dla naszego nosa kompozycje zapachowe. Wcale nie musi to być związane z zepsutymi potrawami zalegającymi w lodówce. Możemy o nią dbać, regularnie wyrzucać przeterminowane produkty, a i tak zapach nie będzie przyjemny. W tym artykule podpowiemy Wam, jak to zmienić.
Do stworzenia naszego domowego odświeżacza do lodówki będziemy potrzebować dwóch składników. Pierwszym z nich jest skórka z cytryny, która ma przyjemny i orzeźwiający aromat. Świetnie maskuje on nieprzyjemne aromaty.
Drugim składnikiem jest soda oczyszczona, która pochłania nieprzyjemne zapachy. Wystarczy więc, że przygotujecie miseczkę z sodą oczyszczoną, a następnie na niej położycie skórkę z jednej cytryny. Połóż ją na półce w lodówce i gotowe. Twój domowy odświeżacz do lodówki zacznie działać i sprawi, że po jej otwarciu nie odczujesz już nieprzyjemnego aromatu.
Przynajmniej raz w miesiącu czyść wnętrze lodówki, używając łagodnego środka czyszczącego. Świetnie sprawdzi się ocet, jeśli preferujesz naturalne produkty. To jednak nie wszystko.
Przechowuj żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub folii spożywczej, aby zapobiec mieszaniu się zapachów. Dotyczy to zwłaszcza produktów, które łatwo przechodzą innymi aromatami, albo same wydzielają bardzo intensywny zapach.
Regularnie sprawdzaj daty ważności produktów i usuwaj te, które są już przeterminowane. Dotyczy to w szczególności produktów już otwartych albo bez opakowania.