Dlaczego warto gotować ziemniaki wraz z marchewką?

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 19 lutego 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Gdy następnym razem będziesz gotować ziemniaki dodaj do nich marchewkę. Dlaczego warto to zrobić? Śpieszymy z wyjaśnieniami.

Marchewka pomoże zachować wartości odżywcze ziemniaków

Jeśli podczas gotowania ziemniaków do garnka wrzucisz jedną marchewkę pomoże Ci to zachować wartości odżywcze ziemniaków. Beta-karoten zawarty w marchwi pomoże w zachowaniu witamin, które zawarte są w ziemniakach, a jest ich całkiem sporo.

Przez lata ziemniaki były trochę demonizowane. Uważano je za zwykły zapełniacz do tego mało dietetyczny. Tak naprawdę nie taki diabeł straszny jak go malują. To co nas tuczy podczas obiadu to nie same ziemniaki, a dodatki, które serwujemy wraz z nimi.

100 g gotowanych ziemniaków ma w sobie 86 kcal. To naprawdę niewiele, a reszta kalorii pochodzi z tłuszczyku, którym je okrasimy. Surówki ze śmietaną, którą podamy do nich czy panierki nasiąkniętej tłuszczem po smażeniu kotletów do obiadu.

Dla porównania zwykły makaron penne ma 345 kcal w takiej porcji. Nawet ryż biały jest bardziej kaloryczny bo zawiera 322 kcal w 100 g. Jedyne co można im zarzucić to wysoki indeks glikemiczny. Gotowane ziemniaki posiadają IG o wartości 95.

Wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki są podstawą naszej kuchni. Dostarczają nam tego co potrzebujemy do codziennego funkcjonowania. Są bogate w potas i magnez. Oprócz tego zawierają też żelazo, wapń i fosfor. Nie są również pozbawione witamin. Znajdziemy w nich sporo witaminy C, a do tego witaminę A, witaminy z grupy B.

Są również źródłem błonnika, który poprawia trawienie oraz białka. Co prawda tego drugiego jest w ziemniakach niewiele, ale zwykle ziemniaki podajemy w towarzystwie mięsa, które jest już dobrym źródłem białka w naszej diecie.

Podobne artykuły