Lato w pełni. Twoja szklarnia wypełniła się soczystym i intensywnym zapachem pomidorów. Niestety na wielu z nich widzisz czarne, niezbyt zachęcające do skosztowania owoców plamy? Nie musisz się martwić. Jak przekonuje na swoim instagramowym profilu pani Paulina, prowadząca konto o nazwie „Wieśniacka_rodzinka_z_miasta”, problem z czerniejącymi pomidorami jest łatwy do pokonania.
To tylko niedobór wapnia
Jak przekonuje pani Paulina, za czerniejącymi końcówkami pomidorów stoi niedobór ważnego dla nich pierwiastka, czyli wapnia. Autorka instagramowej rolki przedstawia prosty sposób, dzięki któremu twoje pomidory powrócą do zdrowia. Zdaniem pani Pauliny najlepszym sposobem na pozbycie się nieestetycznych pomidorowych znamion, jest spryskanie liści owoców specjalnym płynem. Chodzi mianowicie o preparat z dużą ilością wapnia, co zahamuje rozszerzanie się tzw. suchej zgnilizny wierzchołkowej. Jeśli to zrobisz, zahamujesz rozrost choroby, a twoje pomidory będą kusiły nie tylko zapachem, ale też wyglądem.
Za czernieniem twoich pomidorów mogą stać też inne przyczyny, takie jak:
poparzenia słoneczne – jeżeli twoje pomidory są narażone na mocne nasłonecznienie, to musisz rozważyć ich osłonięcie przed najintensywniejszymi promieniami słońca. Możesz w tym celu wykorzystać wszystko, co przyjdzie ci do głowy, a sprawi, że krzewy nie będą rosły w pełnym słońcu (stary parawan, żagiel ogrodowy czy panel ogrodzeniowy).
zaraza ziemniaka – ta podstępna choroba może zniszczyć całą twoją ciężką pracę wykonaną przy uprawie pomidorów. Plamy nią spowodowane pojawiają się nie tylko na owocach, ale również na łodygach i liściach. Żeby uniknąć tej choroby, zainwestuj wcześniej w budowanie odporności roślin, przy pomocy specjalistycznych, ale najlepiej naturalnych preparatów, które możesz kupić w niemal każdym sklepie ogrodniczym.
nadmierna wilgotność – na jakość twoich pomidorów, ogromny wpływ ma właśnie pogoda. Nie wystarczy, że ochronisz swoje owoce przed nadmiernym słońcem. Jeżeli krzewy rosną w miejscu zbyt wilgotnym i ciepłym, także może je dotknąć czernienie. Będzie ono spowodowane rozwojem grzybów i tu także warto postawić na profilaktykę i zabezpieczyć owoce poprzez stosowanie ekologicznych preparatów grzybobójczych.
pękanie owoców – za czernienie twoich upraw może być też odpowiedzialne pękanie owoców. Pamiętaj, żeby podlewać pomidory regularnie, ale z umiarem. Zbyt duża wilgotność może doprowadzić do pękania owoców i do nieestetycznych plam.