Często kupując kawę czy herbatę na mieście bierzemy do niej brązowy cukier. Jest on przecież utożsamiany z czymś zdrowszym i mniej kalorycznym. Czy jest tak w rzeczywistości i czy warto w ogóle zawracać sobie nim głowę? Przyjrzyjmy się dzisiaj temu tematowi.
Jeśli przyjrzymy się zwykłemu białemu cukrowi i cukrowi brązowemu przez pryzmat kalorii to okaże się, że tak naprawdę niewiele je różni. Dlaczego tak się dzieje? Rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste, jest to po prostu cukier barwiony! Tak to prawda, jest to biały cukier, który został po prostu zabarwiony na brązowo i sprzedany za droższą cenę. Dlaczego więc wydaje nam się, że jest on zdrowszy?
Wszystko dlatego, że mylimy go z cukrem trzcinowym, który również jest brązowy, ale za to jest dużo zdrowszy. Mimo iż wygląd mają podobny to dzieli je bardzo wiele. Cukier brązowy jest tańszy od trzcinowego, to w istocie przecież ten sam cukier co biały tylko zabarwiony. Daje jednam producentom duże zyski bo celowo wykorzystują tę nazwę by wprowadzić nas w błąd. Co ciekawe cukier trzcinowy rafinowany nie jest wcale lepszy od zwykłego cukru.