Czosnkowe herbatniki

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 26 stycznia 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Czosnkowe herbatniki to bardzo fajna przekąska w wersji wytrawnej. Smakują świetnie. Nadają się jako dodatek do różnego rodzaju sosów czy po prostu jako coś co możemy wziąć do pracy i przekąsić bez podgrzewania.

Składniki na czosnkowe herbatniki

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie

Zaczynamy od połączenia ze sobą suchych składników. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy do niej sporą szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.

Następnie dodajemy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki (o temperaturze pokojowej) i maślankę. Wyciskamy do środka również czosnek. Ciasto wyrabiamy rękoma.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż kawałki ciasta o wielkości jednej łyżki na papier. Następnie trochę je przygnieć. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Musimy sprawdzić czy zmienią kolor.

Podobne artykuły