Uprawiasz pomidory na działce lub w ogrodzie? Na pewno wkładasz w to dużo energii i serca. Chcesz więc, aby rośliny były zdrowe, a zbiory okazałe. Dlatego widok liści, które zaczynają opadać z rośliny może przyprawić nam zmartwień.
Gdy roślina zacznie owocować, musi przekazać owocom bardzo dużo energii, która zapewni im odpowiedni wzrost. Dlatego z czasem coraz mniej pozostaje jej na liście. Dlatego zupełnie naturalnym zjawiskiem jest to, że z czasem liście rośliny mogą zacząć usychać i odpadać.
Warto w tym momencie wspomnieć również o jeszcze jednej ważnej informacji, która okaże się przydatna osobom uprawiającym pomidory w swoim ogrodzie. Być może pamiętacie, jak niegdyś pomidory dojrzewały na parapetach naszych babć, gdy te zerwały je na swojej działce i przyniosły do domu.
Z ich zbiorem nie musimy czekać, aż owoce staną się całkowicie dojrzałe. Podczas ich rozwoju następuje moment, w którym mają one już wszystkie potrzebne do dalszego dojrzewania składniki i nie potrzebują do tego dalej rośliny. Moment ten zaczyna się wtedy, gdy owoc w jednej trzeciej nabiera już koloru. Wtedy można go zerwać, a ten dojrzeje i będzie smaczny oraz soczysty.
Powinien wtedy stać w ciepłym miejscu, może to być nawet blat w naszej kuchni. Nie należy natomiast przekładać go do lodówki. Niska temperatura zahamuje proces dojrzewania i nawet ponowne wyjęcie pomidora w ciepłe miejsce nie będzie w stanie tego procesu wznowić. Dlatego również pomidory zakupione w sklepie nie należy chować do lodówki, a pozostawić je na wierzchu. Dzięki temu już po kilku dniach będą smaczniejsze i jeszcze bardziej soczyste. Oczywiście, gdy pomidory już są dojrzałe, jak najbardziej możemy przechowywać je w lodówce. Wtedy ich smak nadal pozostanie dobry, a my w ten sposób wydłużymy czas, w którym pomidory możemy spożyć.