Co to jest błonnik pokarmowy? TOP-5 źródeł błonnika w diecie!

Błonnik pokarmowy jest istotnym elementem diety, dlatego powinniśmy wiedzieć o nim jak najwięcej. Dzisiaj powiemy Wam czym właściwie jest, dlaczego warto go spożywać i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie. Poznasz również pięć najlepszych źródeł błonnika pokarmowego w naszej diecie. Te produkty zdecydowanie warto włączyć do menu i jeść je jak najczęściej.

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy to inaczej włókna pokarmowe będące składnikiem komórek roślinnych. Nie jest on trawiony przez nasz organizm, dlatego musimy go wydalić. Wraz z nim natomiast z naszego organizmu wydalane są inne złogi pokarmowe, które zalegają w jelitach. Jego spożywanie przyśpiesza usuwanie resztek pokarmowych nawet trzykrotnie. Dzięki temu przez krótszy czas narażeni jesteśmy na działanie toksyn znajdujących się w naszych jelitach, a które trafiają tam wraz z pokarmami, które spożywamy.

Błonnik pokarmowy dzieli na nierozpuszczalny w wodzie i rozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest świetnym narzędziem do oczyszczenia jelit, działa na nie niczym szczotka czyszcząca ścianki jelit i spychająca odpady do wydalenia. Błonnik rozpuszczalny stanowi natomiast warstwę izolacyjną w jelitach. Dlatego warto spożywać obydwa jego rodzaje.

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny dla zdrowia?

Błonnik pokarmowy pełni istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego. Jego działania potwierdzają liczne badania. Dzięki temu, że oczyszcza nasze jelita skraca też czas oddziaływania substancji kancerogennych na nasz organizm. Jednak sam błonnik jest też istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Zapobiega zaparciom, daje uczucie sytości na dłużej, obniża nawet poziom złego cholesterolu. O tym jak działa błonnik pokarmowy możesz dowiedzieć się więcej na https://optymalnewybory.pl/jak-dziala-blonnik-pokarmowy.

Ile błonnika powinniśmy spożywać dziennie? Dietetycy zalecają ok. 20-22 g. Nasza dieta zazwyczaj zawiera mniejszą ilość błonnika niż zalecana i to nie rzadko nawet dwukrotnie. Dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu produkty, które w błonnik są bogate.

Jakie są najlepsze źródła błonnika pokarmowego?

Płatki

Głównym źródłem błonnika w naszej diecie są produkty zbożowe. Dlatego płatki czy otręby będą bardzo dobrą propozycją na śniadanie bogate w błonnik. Wśród nich króluje owsianka, którą powinny zainteresować się również osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Porcja owsianki na śniadanie nie tylko przyczyni się do poprawy naszego zdrowia za sprawą błonnika pokarmowego, ale również da nam poczucie sytości na dłużej i będzie dużo lepszym rozwiązaniem niż kilka kromek pszennego pieczywa.

Orzechy

Dobrym źródłem błonnika są również orzechy. Stanowią one świetną przekąskę lub dodatek do sałatek i płatków. Dużo błonnika mają migdały, orzechy nerwowca, brazylijskie, laskowe, makadamia, włoskie czy orzeszki ziemne. Często powtarza się, że nie powinno się jeść zbyt dużo orzechów bo tuczą. Nie jest to jednak prawdą co potwierdzają liczne badania. Wskazują one, że mimo, iż grupa badawcza spożywająca określoną ilość orzechów powinna przytyć to przyrost wagi okazał się dużo mniejszy.

Karczoch

Karczoch to dobre źródło błonnika. 125g ugotowanego karczochu zawiera ok. 10 g błonnika, czyli połowę dziennego zapotrzebowania. Oprócz tego karczoch to roślina, którą powinny polubić osoby na diecie. Pomaga schudnąć przyśpieszając metabolizm. Jest jednym z naturalnych odchudzających suplementów diety.

Brokuły

Nie lubisz karczocha? Spróbuj brokułów. To popularny dodatek do obiadu czy sałatek. 150 g brokułów to ok. 5g błonnika. Uważane są one za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawierają też dużo witamin i minerałów, które są potrzebne naszemu organizmowi.

Zielone warzywa

Również inne zielone warzywa są świetnym źródłem błonnika. Jedz więcej brukselki, awokado, pietruszkę, kapustę. Pamiętaj również o tym, że istotny jest on dla małych dzieci. Ułatwia on dziecku trawienie, dlatego menu maluszka powinno być odpowiednio skomponowane i w jego składzie znaleźć powinien się też błonnik pokarmowy. Więcej informacji na temat tego, dlaczego warto jeść zielone warzywa znajdziesz tutaj.

Skomentuj

Co to jest błonnik pokarmowy? TOP-5 źródeł błonnika w diecie!