Churros i sos czekoladowy to niesamowita przekąska, która z pewnością Ci przypadnie do gustu. Znana jest nam głównie z Foodtrucków i budek z przekąskami, które możemy spotkać w wakacyjnych kurortach.
Churros to przekąska pochodząca z Hiszpanii. Ciasto pieczone jest w kształcie wydłużonej gwiazdy. Smaży się je w głębokim oleju tak jak pączki, a robi na bazie mąki, cukru i oleju. Chociaż churros ma hiszpański rodowód, to zdobyło ono popularność na świecie dzięki USA, gdzie stało się naprawdę popularne.
Churros bardzo często podaje się wraz z sosem czekoladowym, w którym można je maczać. Podaje się je też posypane cukrem pudrem.
Sos czekoladowy
Zaczynamy przygotowanie churros od wlania wody do garnuszka, a następnie dodania do niej masła. Następnie dodajemy szczyptę soli i cukier, a następnie mieszamy czekając, aż masło się rozpuści.
Gdy się rozpuści i zagotuje dodajemy mąkę, zmniejszamy temperaturę i gotujemy ciągle mieszając, aż ciasto zrobi się złote. Wtedy wyłączamy ogień i zostawiamy je do ostudzenia.
Po ostudzeniu ciasta dodajemy do niego jajka i miksujemy. Po wyrobieniu gładkiego ciasta możemy przełożyć je do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Rozgrzewamy olej, a następnie wyciskamy do niego gwiazdki o pożądanej długości np. 5 cm.
Gdy churros mamy już gotowe możemy przejść do przygotowania sosu czekoladowego.
Sos czekoladowy jest bardzo prosty do przygotowania. Zacznij od posiekania nożem czekolady, dzięki temu lepiej i szybciej się rozpuści. Do rondelka przelej śmietankę i zacznij ją gotować. Gdy będzie gorąca dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Sos jest gotowy.