5 trików, dzięki którym sprawdzisz co tak naprawdę jesz

Lifestyle Data publikacji: 06 lutego 2019

Czy jesteś pewna, że wszystko co jesz jest takiej jakości jakiej się spodziewasz? Wiele rzeczy możesz sprawdzić w prosty sposób wykorzystując pewne triki. Dzisiaj podpowiemy Wam jak sprawdzić czy jajka, które kupujesz na ryneczku na pewno są wiejskie, czy czekolada zawiera tyle kakao ile deklaruje producent lub czy masło nie zawiera dodatków olejów roślinnych. Dzięki temu możesz prosto zweryfikować jakość produktów i ewentualnie gdy stwierdzisz, że odbiegają one od Twoich oczekiwań, zmienić je na inne.

1. Kolor żółtka

Chcesz sprawdzić czy ktoś Cię nie oszukuje i nie wciska Ci na ryneczku jaj ze sklepu w droższej cenie mówiąc, że pochodzą z własnej hodowli? Zwróć uwagę na żółtko. Te z wolnego wybiegu karmione normalnie będą ciemniejsze. Jajka ze sklepu będą miały jaśniejsze żółtko.

2. Jakość czekolady

Niektórzy producenci mogą kłamać jeśli chodzi o zawartość kakao w czekoladzie. Aby to sprawdzić wystarczy z  niewielkiej ilości upuścić czekoladę na blat kuchenny. Jeśli jest w niej dużo masła kakaowego dźwięk błędzie głośny, a czekolada z małą jego zawartością upadnie dużo ciszej i miękko.

3. Jasne i błyszczące suszone owoce

Jeśli suszone owoce wydają Ci się zbyt jasne i błyszczące, może to być spowodowane dodatkiem środków konserwujących. Producenci chcą nam zachęcić do zakupu, przedłużyć świeżość owoców i zapobiec utracie koloru. Mogą one wtedy zawierać niebezpieczne siarczany. Dlatego wybierając owoce suszone należy wybierać te, które mają naturalny lub szarawy kolor.

4. Jak odróżnić prawdziwe masło

Masło również może być podrabiane. Rozpoznasz to gdy położysz je na blacie i zacznie się powoli topić. Prawdziwe masło topi się równo, ale gdy dodano do niego olejów roślinnych to podczas topienia się na jego powierzchni pojawią się kropelki. Szybciej też zacznie się topić niż masło w pełni wykonane z mleka krowiego.

5. Wyrzuć grzyby gdy robią się ciemne

Grzyby gdy psują się zaczynają robić się ciemne. Zjedzenie nieświeżych grzybów to nic dobrego, dlatego lepiej uważać i gdy zauważymy, że zaczynają ciemnieć lepiej je wyrzucić i kupić nowe.

Podobne artykuły