Sposób w jaki od zawsze gotujesz ziemniaki jest totalnie zły! Zobacz dlaczego.

Kuchnia Data publikacji: 25 czerwca 2020

Jak zazwyczaj gotujesz ziemniaki? Obierasz je, myjesz i wrzucasz do garnka, a następnie zalewasz wodą, dodajesz trochę soli i kładziesz garnek na gaz, aby ziemniaki się ugotowały? To źle! Powinniśmy robić to zupełnie inaczej.

Zacznij wkładać ziemniaki do gorącej wody!

Jak podaje mamadu.pl, aby ziemniaki nie traciły swoich wartości odżywczych (a mają ich całkiem sporo) to należy wrzucać je do wrzącej i lekko osolonej wody. Następnie gotujemy je na średnim ogniu, a nie na pełnej mocy palnika.

Większość z nas robi to inaczej i jest to błędem. Ziemniaki bogate są w witaminy takie jak witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Do tego są dobrym źródłem minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo, mangan, magnez i wapń. Same w sobie nie są też bardzo kaloryczne. To dodatki sprawiają, że uważane są winowajców nadwagi. Same w sobie mają zaledwie 50 kcal po ugotowaniu. To nie dużo.

Dlatego jeśli chcesz maksymalnie korzystać z wartości odżywczych tego co spożywasz, to zacznij wrzucać ziemniaki do wrzącej wody i gotuj je na średnim ogniu.

Podobne artykuły