17 lutego 2021

Nigdy nie słodź herbaty przed zaparzeniem!

W którym momencie zwykle słodzicie herbatę? Przed zaparzaniem i zalaniem jej wodą, czy gdy herbata już zaparzy się? Oczywiście powinniśmy robić dopiero po zaparzeniu się herbaty, jeśli zależy nam na najlepszym smaku.

W którym momencie słodzić herbatę

Oczywiście znajdziemy też herbacianych ortodoksów, który twierdzą, że cukier zabija smak naparu i całkowicie skreśla taką formę konsumpcji tego płynnego złota.

Jeśli jednak lubisz herbatę z cukrem, to pamiętaj o tym, aby słodzić ją już po zaparzeniu. Cukier zmniejsza gęstość wody. Im go więcej tym gorzej. Przez to herbata nie może prawidłowo zaparzyć się.

Dlatego w pierwszej kolejności zaparzamy herbatę zalewając ją wodą o temperaturze odpowiedniej do gatunku kawy. Następnie czekamy odpowiedni czas do zaparzenia się danego gatunku herbaty.

Gdy herbata już zaparzy się usuwamy z niej susz, gdyż jego pozostawienie zaszkodziłoby smakowi naparu. Teraz dopiero słodzimy herbatę i możemy zająć się piciem ulubionej herbaty.