W którym momencie zwykle słodzicie herbatę? Przed zaparzaniem i zalaniem jej wodą, czy gdy herbata już zaparzy się? Oczywiście powinniśmy robić dopiero po zaparzeniu się herbaty, jeśli zależy nam na najlepszym smaku.
Oczywiście znajdziemy też herbacianych ortodoksów, który twierdzą, że cukier zabija smak naparu i całkowicie skreśla taką formę konsumpcji tego płynnego złota.
Jeśli jednak lubisz herbatę z cukrem, to pamiętaj o tym, aby słodzić ją już po zaparzeniu. Cukier zmniejsza gęstość wody. Im go więcej tym gorzej. Przez to herbata nie może prawidłowo zaparzyć się.
Dlatego w pierwszej kolejności zaparzamy herbatę zalewając ją wodą o temperaturze odpowiedniej do gatunku kawy. Następnie czekamy odpowiedni czas do zaparzenia się danego gatunku herbaty.
Gdy herbata już zaparzy się usuwamy z niej susz, gdyż jego pozostawienie zaszkodziłoby smakowi naparu. Teraz dopiero słodzimy herbatę i możemy zająć się piciem ulubionej herbaty.