Jak naostrzyć nóż – technikę zdradza szef kuchni

Porady Data publikacji: 09 maja 2017

Jeśli nóż nie jest zbyt ostry krojenie nim jest bardzo niewygodne. Zamiast nacinać skórkę takich warzyw jak np. pomidory zgniata je. Wtedy plasterki nie są ładne i apetyczne, a samo krojenie bardzo niewygodne.

Ostry nóż w kuchni to podstawa. Jak go naostrzyć zdradza szef kuchni z kanału Tasty. Do tego celu będziemy potrzebować ostrzałki do noży, najlepiej z rękojeścią chroniącą dłoń. Warto też aby była dość gruba i długa, wtedy ostrzenie będzie wygodniejsze. Zaczynamy od oparcia jej o blat i przyłożenia noża ostrzem pod kątem 20 stopni.

fot. Tasty

Następnie wykonujemy ruch dwustronny. Raz przejeżdżamy ostrzem w dół ostrzałki do noży, a dwa musimy jednocześnie ciągnąć je do siebie.

fot. Tasty 

Ta technika ostrzenia noży jest bardzo prosta i pozwala doskonale przygotować ostrze do cięcia. Na wideo poniżej dowiecie się również jak ostrzyć je typową ostrzałką, którą wielu z nas preferuje bo jest łatwiejsza w użyciu oraz kamieniem do ostrzenia.

Podobne artykuły