Jak zdobyć pracę w branży HoReCa? Przegląd stanowisk

Kategoria: Finanse domowe
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2024-01-04

O sile branży HoReCa świadczy fakt, że nie zniszczyła jej nawet pandemia, podczas której wiele obiektów było zamkniętych lub działało znacznie mniej intensywnie. Lubimy dobrze zjeść, a podczas wyjazdów prywatnych i służbowych chcemy nocować w przyjemnych obiektach. Nie jest tajemnicą, że praca w gastronomii i hotelarstwie nie należy do lekkich, choć może przynosić wiele satysfakcji. Gdzie szukać dobrze płatnych, ciekawych ofert? Jakie kwalifikacje są potrzebne do kariery w branży HoReCa?

Jakie stanowiska obejmuje praca w branży HoReCa?

Co właściwie oznacza HoReCa? To skrótowiec powstały z połączenia pierwszych sylab angielskich słów „hotel”, „restaurant” i „café” (czasami ostatni człon rozwija się również jako „catering”). Branża obejmuje więc działalność ukierunkowaną na turystów, na osoby podróżujące służbowo oraz na tych, którzy chcą po prostu coś zjeść na mieście lub z dowozem albo posiedzieć przy kawie.

W branży HoReCa potrzebni są więc pracownicy gastronomii (m.in. szefowie kuchni, kelnerzy, pizzermani, bariści, sushimasterzy), pracownicy obiektów noclegowych (m.in. zarządcy, pokojowi, recepcjoniści), a także osoby niezbędne w kontekście każdego biznesu (np. księgowi, personel sprzątający, osoby odpowiedzialne za reklamę, marketing i sprzedaż).

Zaobserwuj nas na Facebooku

HoReCa – praca dla osób z różnym wykształceniem

Bardzo duży wybór stanowisk w branży HoReCa sprawia, że karierę mogą w niej robić osoby dysponujące różnym wykształceniem i doświadczeniem zawodowym. O najwyższe, kierownicze stanowiska, mogą się ubiegać przede wszystkim absolwenci studiów wyższych (w tym podyplomowych), po kierunkach związanych z hotelarstwem, ale też po zarządzaniu czy ekonomii.

W przypadku osób zatrudnionych na kuchni, na sali czy na recepcji, liczą się przede wszystkim umiejętności praktyczne, takie jak gotowanie, nawiązywanie kontaktu z klientem, ale też znajomość języków obcych – zwłaszcza w przypadku obiektów popularnych wśród zagranicznych gości. W tym przypadku dyplom najczęściej nie będzie miał znaczenia.

Praca w gastronomii i hotelarstwie – jakie są wymagania?

Od pracowników w branży HoReCa wymaga się przede wszystkim pewnych cech charakteru, decydujących o możliwości fachowego wykonywania obowiązków zawodowych. Niezbędna jest wysoka kultura osobista, pozytywne nastawienie i umiejętność nawiązywania kontaktów z klientami. Liczy się również sumienność i skrupulatność – zarówno w zarządzaniu całym obiektem, jak i na etapie sprzątania pokoi hotelowych czy przygotowywania posiłków.

Część stanowisk może wymagać dodatkowych umiejętności. Jeśli do twoich obowiązków będzie należało rozwożenie posiłków albo zakupy w hurtowni, musisz mieć prawo jazdy kat. B. Jeżeli do obiektu często przyjeżdżają zagraniczni goście, do ich obsługi niezbędna jest znajomość języków obcych (w Polsce najczęściej są to j. angielski i j. niemiecki).

Gdzie szukać pracy w branży HoReCa?

Branża HoReCa należy niestety do tych, w których najczęściej dochodzi do nadużyć. Zwłaszcza właściciele obiektów sezonowych pozwalają sobie na zatrudnianie pracowników na czarno czy na opóźnienia w wypłatach. Aby mieć pewność, że pracodawca jest uczciwy, szukaj go na rzetelnym portalu z ogłoszeniami o pracę.

Na https://www.gowork.pl/opinie znajdziesz nie tylko oferty pracy, ale też opinie wystawiane pracodawcom przez pracowników. Nieprawidłowości są przez nich zgłaszane, a firmy nie mogą usuwać nieprzychylnych komentarzy. Dzięki temu kandydat zyskuje narzędzie do weryfikacji pracodawcy jeszcze zanim złoży CV.

Podobne artykuły